Locoburgemeester reikt gemeentelijke onderscheiding uit

ERMELO - Afgelopen zaterdag reikte locoburgemeester Hans de Haan de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Pauw uit aan Hans van Dijk. De Haan deed dat aan het einde van een reünie van bewoners van de Horsterweg-Fokko Kortlanglaan in restaurant De Oude School. Hans van Dijk was daar, samen met verdere familie als oud-bewoner ook aanwezig.

De Ermeloër ontving de Zilveren Pauw voor zijn jarenlange inzet voor de gemeenschap van Ermelo op het gebied van historie en maatschappelijke ondersteuning. Er staan publicaties op zijn naam, maar hij heeft ook veel historische achtergrondinformatie opgespoord, beschreven en beschikbaar gesteld aan organisaties en personen. Van Dijk maakte deel uit van de redactiecommissie van de Schaffelaarreeks. Dit was een boekenreeks van ruim 50 boeken over de geschiedenis en cultuur van de Veluwe en de Gelderse Vallei. De serie werd vanaf 1974 tot 2014 uitgegeven door BDU Media Barneveld. 

Over-Veluws Webblad

Van Dijk heeft in samenwerking met de heren A. Sulman en P. Kwant het Over-Veluwsch Webblad opgericht. Door middel van dit digitale tijdschrift werden er digitaal artikelen gepubliceerd over de geschiedenis van de Noordwest-Veluwe en Ermelo. Hij was redactielid maar daarnaast ook actief als auteur. De publicaties van dit digitale tijdschrift zijn tegenwoordig ondergebracht bij de virtuele Oudheidskamer Nunspeet. Nu de publicatie van dit digitale tijdschrift elders is ondergebracht, heeft Hans van Dijk het publiceren voortgezet op een eigen website: historievanermelo.nl . Op deze website publiceert hij diverse artikelen en illustraties.  

Verdiensten voor Stichting Chevallierfonds

Naast zijn interesse op historisch gebied zet Hans van Dijk zich ook in op maatschappelijk gebied. Van 2013 tot en met 2021 is hij als bestuurslid in de functie van secretaris verbonden aan Stichting Chevallierfonds. Stichting Chevallierfonds is opgericht in 1985 en biedt financiële hulp aan cliënten van Stichting GGz Centraal en Stichting Kwintes, voor zover zij wonen binnen het verzorgingsgebied van GGz Centraal. De financiële hulp is bedoeld om activiteiten te bekostigen die gericht zijn op rehabilitatie en resocialisatie. Het karakter van dit fonds past goed bij Van Dijk: achter de schermen werken aan een klein gebaar waarmee iemand weer licht op zijn pad ziet en daarmee de sociale binding met de maatschappij kan verbeteren.

Oudheidkundige Vereniging Ermeloo

Bestuurlijk was Hans van Dijk jarenlang betrokken bij de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo. Daarnaast publiceerde hij met grote regelmaat artikelen in het ledenblad. Van Dijk heeft door de jaren heen veel kennis vergaard over de historie van Ermelo. Hij heeft historische achtergrondinformatie opgespoord, beschreven maar vooral ook beschikbaar gesteld aan organisaties en personen. Van Dijk heeft een zeer nauwkeurige werkwijze en vindt altijd de balans tussen wetenschappelijke verslaglegging en leesbaarheid voor geïnteresseerden.