Firma Kamphorst bouwt prehistorische replica

ERMELO – Vanmorgen is er een replica van een grafheuvel onthuld op de rotonde Drieërweg/ Schoolweg in Ermelo. Hiermee worden voorbijgangers geattendeerd op een stukje waardevolle, lokale geschiedenis.

Scheidend wethouder Hans de Haan heeft samen met Bonnie Wopereis, manager bij de firma Kamphorst de grafheuvel op ludieke wijze ín gebruik genomen. De mannen lieten zien hoe men in de prehistorie in een grafheuvel begraven werd. Kamphorst heeft de grafheuvel geadopteerd en gebouwd. De komende vijf jaar zal het Ermelose aannemersbedrijf ook het onderhoud voor zijn rekening nemen. ,,Een erg leuk project,” zegt Wopereis.

Cultuuraanpak

Hans de Haan is blij dat het nog net gerealiseerd is tijdens zijn wethouderschap. ,,Dit sluit helemaal aan bij de Cultuuraanpak in Ermelo. We willen Cultuur Historische erfgoed beleefbaar maken.” Ermelo heeft honderden grafheuvels op de heidevelden en in de bossen. Grafheuvels, die overblijfselen zijn van een oude begrafeniscultuur. ,,Deze grafheuvelreplica ligt in lijn met de echte grafheuvel,” aldus de wethouder. ,,Wie hier staat heeft ook direct zicht op de grafheuvel aan de overkant.” De replica, die in elk geval opvalt, heeft een uitsnede waardoor verschillende aardlagen zichtbaar zijn. Om deze grafheuvel is ook een palenkrans geplaatst. De opengewerkte grafheuvel is een eenvoudige variant van de reconstructie die in Vierhouten, op de Elspeetse heide te vinden is. Het is versimpeld en uitgevoerd zonder urnen en grafgiften.