Welkomstborden voor Wijk van de Toekomst

ERMELO – In de Wijk van de Toekomst zijn twee welkomstborden geplaatst. Eén op de Arendlaan ter hoogte van de Lijsterlaan. En één op de Leeuwerikstraat nabij de Spechtstraat. ,,Nu is echt zichtbaar dat we hier bezig zijn met het zetten van stappen naar een aardgasvrije wijk”, zegt projectleider Stefan Ramaker. ,,Al een aantal jaren werken we hier samen met de bewoners, de bewonerswerkgroep, UWOON en Liander aan het stap voor stap verduurzamen van de woningen. Met als einddoel aardgasvrij."

Wie nu de wijk binnen rijdt ziet dit ook echt. ,,En dat mag ook want het is een bijzonder traject dat we hier samen afleggen,” aldus Ramaker. ,,Een traject met ups en downs. Het is de eerste keer dat we zoiets samen doen. We moeten echt samen het wiel uitvinden. En dat is niet altijd even makkelijk. Een open houding, luisteren en leren van elkaar zijn hierin de sleutelwoorden. Zo blijkt het voor de meeste bewoners niet haalbaar om in 2027 volledig aardgasvrij te zijn. Daarom kunnen bewoners sinds kort ook subsidie krijgen voor een hybride warmtepomp.”

Tussenstap naar aardgasvrij

,,Deze tussenstap, duidelijk te zien op de welkomstborden, was een wens van de bewoners en hebben we voorgelegd aan de provincie Gelderland, de subsidieverstrekker. Zij konden zich gelukkig vinden in ons voorstel. Binnenkort start een groep bewoners die kijkt naar de voor- en nadelen van de verschillende(hybride) warmtepompen.” In wijk West kijken partijen samen met bewoners hoe men stap voor stap van het aardgas af kan. Dat begint bij goed isoleren tot aan het installeren van een duurzame warmtevoorziening. Van de provincie kreeg de wijk 4,4 miljoen euro subsidie om bewoners een vliegende start te geven. En ze te ondersteunen op weg naar verduurzaming. Voor elke woning is er een subsidiebudget van € 12.000. Bewoners kunnen dit budget inzetten om hun woning te isoleren en voor de installatie van bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp. De ervaringen die in deze wijk opgedaan wordt deelt de gemeente op een kennisplatform zodat ook andere wijken in de provincie hiermee verder kunnen.