Project wint in categorie wetenschap

ERMELO/ REGIO - Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden (Faculteit der Archeologie) hebben een Europese prijs gewonnen. De European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022. Het project Erfgoed Gezocht won in de categorie wetenschap. 

De vrijwilligers van Erfgoed Gezocht hebben, ook in Ermelo, met nieuwe technieken de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug op hoogtekaarten nauwkeurig bekeken. Het is het eerste, grootschalige archeologische citizen science project van Nederland. Het is een grootschalig burgerwetenschapsproject op het gebied van archeologie. Iedereen kan bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Duizenden deelnemers speurden de afgelopen jaren op hoogtekaarten van de Veluwe mee naar nog onbekende archeologische resten, zoals grafheuvels, raatakkers (prehistorische akkercomplexen) en houtskoolmeilers (houtskoolverhitters). De enorme hoeveelheid nieuwe informatie die uit het project naar voren kwam, wordt gebruikt om het archeologisch erfgoed beter te beschermen. En het geeft nieuwe inzichten in de prehistorische samenleving.

Duizenden archeologen in de dop

Ruim 7.000 mensen werkten actief mee aan dit burgerwetenschapsproject. Het winnen van deze prestigieuze Europese prijs is een belangrijke erkenning voor de enorme inzet en het enthousiasme waarmee zij deelnamen.