'Dit raakt niet alleen de boeren'

ERMELO - Boeren in Ermelo en Putten hebben vanmorgen in alle vroegte ruim driehonderd Nederlandse vlaggen omgekeerd aan lantaarnpalen bevestigd. Hiermee geven ze uiting aan het boerenprotest tegen de stikstofmaatregelen die het kabinet van plan is in te voeren. ,,Dit raakt niet alleen de boeren, hier krijgt iedereen last van,” zegt een Ermelose boer vanmorgen terwijl er met een hoogwerker weer een vlag wordt opgehangen.

De aangekondigde stikstofmaatregelen leiden bij veel boeren tot wanhoop. Het kabinet wil drastische maatregelen om verslechtering van natuurgebieden een halt toe te roepen. Boerenbedrijven moeten hun veestapel flink laten krimpen of zelfs het bedrijf beëindigen. Het is een somber scenario dat niet alleen de agrarische sector treft, maar ook alle toeleveranciers, vervoerders en niet te vergeten de consument. In deze regio zijn veel agrarische bedrijven met een lange (familie-) geschiedenis. Dit alles dreigt nu verloren te gaan. Het ophangen van de omgekeerde vlaggen is dan ook een noodkreet.

Laten hangen 

De provincie Gelderland heeft deze week laten weten de omgekeerde Nederlandse vlaggen te laten hangen als er geen acuut gevaar is voor de verkeersveiligheid. De blauw-wit-rode vlaggen zijn inmiddels in de hele provincie te zien en maken onderdeel uit van het grote boerenprotest. ,,Er was in Ermelo een ondernemer die de vlaggen voor ons gesponsord heeft,” vertelt een boer vanmorgen. De sector voelt zich overigens lokaal enorm gesteund door collega-ondernemers. Terwijl de zon opkomt en de laatste vlaggen worden gehesen, toeteren de vrachtwagens luid op de snelweg. De vlaggen wapperen flink. Het geeft de mannen in elk geval het gevoel van saamhorigheid.