Verhaal achter de bunkers

ERMELO - De bunkers langs de A28 zijn monumenten in het landschap. Maar welk verhaal schuilt er precies achter? The Vanneau Foundation wil met een combinatie van oude en nieuwe beelden een andere kijk op de vervallen bunkers tonen waardoor meer mensen deze restanten uit de Tweede Wereldoorlog op waarde gaan wegen.

Jarenlang maakte oud-raadslid Alex Kleijnen zich hard voor behoud en onderhoud van de bunkers aan de Zeeweg in Horst. Dit gemeentelijk monument verdiende volgens hem een beter onderhoud. De beide bunkers, schuilplaatsen, behoorden tot de voormalige schietbaan Horst en werd in 1941 door de Wehrmacht aangelegd na het vorderen van de landerijen op 24 juli 1941. Juist het belang van deze bunkers wil The Vanneau Foundation benadrukken. ,,We hebben een jaar bronnen bestudeerd en hebben veel gehad aan de artikelen van de Ermelose Peter Yska,” vertelt Dario Usai. ,,We hebben gebruik gemaakt van oud beeldmateriaal en dit gecombineerd met dronebeelden.” Zo is er een nieuwe 3D reconstructie ontstaan. Die is na de zomer klaar om te lanceren.

Oude foto's

Usai: ,,We hebben gemerkt dat veel mensen het interessant vinden, vooral omdat de 2 van de 6 ‘bunkers’ die nog bestaan bekend zijn, maar weinig over de voormalige schietbaan aan de Zeeweg vertellen.” Usai is ook benieuwd of er mensen zijn die nog relevante informatie of oude foto's hebben en dit willen delen. Naast de schietbaan werden er nog twee gebouwen voor munitieopslag en enkele betonnen schuilplaatsen aangelegd. De meeste bouwwerken werden na de oorlog afgebroken, de twee bunkers bleven staan. Mochten er mensen zijn met foto’s of informatie dan kan men contact opnemen met The Vanneau Foundation. Kijk voor meer informatie op de website.