Opknappen visvijvers duurder dan begroot

ERMELO – De vijvers in De Maat worden komende periode opgeknapt. Hiervoor heeft de gemeente een bedrag beschikbaar gesteld van ruim driehonderdzestig duizend euro. Vandaag is Hengelsportvereniging De Snoek begonnen met het leegvissen van de vijvers. Daarna kan de aannemer de vijvers afgraven en de beschoeiing slopen en vervangen.

,,We zijn vanmorgen met een flink aantal vrijwilligers begonnen met het afvangen van de vissen,’’ vertelt Bert van Pijkeren, secretaris van Hengelsport Vereniging De Snoek en tevens coördinator van deze klus. Er zit heel veel vis in, wat we niet hadden gedacht.’’ De vissen worden gevangen en in kratten afgevoerd om elders uit te zetten. Dat vangen gebeurt met assistentie van twee beroepsvissers van de OAB Nederland, het onderzoek- en adviesbureau voor de visserij. ,,De vijvers worden gepacht van de gemeente Ermelo en hier vist alleen de jeugd. En we horen van hen niet dat hier zoveel vis zit. Op zich wel logisch, want in 2018 is alle vis vanuit de vijver aan De Zandkamp hierheen gebracht omdat die toen bijna droog stond. We hebben vanmorgen al zo’n 15 karpers, waaronder enkele hele grote gevangen en  aardig wat kleine snoeken. Maar ook paling, langsvoorn, baarsjes en rietvoorntjes. We komen zelfs al karper jongbloed tegen van dit jaar.’’ Van Pijkeren had enkele jaren geleden al aangegeven bij de gemeente dat de vijvers, en dan met name de beschoeiing, erg slecht was, maar er was op dat moment toen geen geld voor. Wel zijn er in 2021 nieuwe vlonders en steigers geplaatst. Ondertussen is de vijver bijna leeggepompt en wordt er alleen nog klein spul uitgevangen. ,,Maar al met al hebben we nu toch al wel een kleine duizend kilo aan vis uit deze vijver gehaald,´´ aldus Van Pijkeren.

Karpers

In de ronde vijver aan de overkant van de Oude Nijkerkerweg, schuin tegenover de Lange Haeg zijn de vrijwilligers net begonnen met vissen. Er is nog geen water gepompt dus er staat nog volop water in. Met een bootje varen twee vrijwilligers over de vijver waarbij ze met een schepnet en een speciale aggregaat een electromagnetisch veld maken. De vis wordt bij de positieve pool aangetrokken en kan in feite zo eenvoudig worden opgeschept. ,,Dat is de meest vriendelijke manier van vis te vangen,’’ vertelt vrijwilliger Ronald Bonestroo. Het trekt de vis aan en ze worden een klein beetje verdoofd, zodat we ze eenvoudig uit het water kunnen halen.’’ Bonestroo kan het weten, want als visgids heeft hij al heel wat vis, en dan met name snoek, uit het water gehaald. De vrijwilligers van HSV De Snoek beginnen eerst met de grote vissen uit te vangen, waarbij ze enkele flinke schubkarpers en zelfs een grote spiegelkarper laten zien. Maar er zit nog veel meer grote vissen in, ze springen voortdurend boven het water uit. ,,Vanmiddag kan er dan nog worden begonnen met leegpompen. Morgen kunnen dan, in een laagje water van zo’n dertig centimeter het kleine spul worden gevangen,’’ aldus Bonestroo. Het project neemt circa acht weken in beslag waarna de vijvers weer kunnen worden aangelegd. ,,De vis kan overigens op z’n vroegst pas over een jaar weer teruggeplaatst worden, omdat eerst de vijver weer een goed, vruchtbaar milieu moet krijgen. En daar gaat nogal wat tijd overheen.’’

Krediet

,,Alle vis die we hier uit de vijvers halen, wordt op een aantal andere plaatsen, waaronder de Plas van Beek weer uitgezet,’’ vertelt Bert van Pijkeren. ,,Als de renovatiewerkzaamheden klaar zijn en het water weer tot rust is gekomen, zullen wij vanuit HSV de Snoek er voor zorgen dat de visstand weer op peil komt!’’ De restauratie van de vijvers was begroot op een bedrag van € 363.000,00, echter door de stijging van onder andere arbeidskosten en bouwmaterialen valt het bedrag aanzienlijk hoger uit. De gemeente Ermelo geeft aan dat door te wachten de vijvers overigens alleen maar verder verslechteren en de kosten nog verder zullen stijgen. Hierdoor zal er een extra krediet verstrekt moeten worden.