ERMELO – Buren aan de Lijsterlaan zijn in een verhitte strijd terechtgekomen. Niet de temperatuur, maar een handje vol zonnebloempitten is de oorzaak. ,,Iedere ochtend dat ik de gordijnen open zie ik weer hoe hard de zonnebloemen bij de buren zijn gegroeid,” vertelt Kelly van der Dussen. Zelf heeft ze zonnebloemen in de voortuin. ,,En nu is de vraag welke zonnebloem het hoogst is.”

De hoogste zonnebloem van het land staat in elk geval niet aan de Lijsterlaan want in Enschede staat een exemplaar van maar liefst 7 meter hoog. Toch wilden de buurvrouwen Kelly van der Dussen en Roelie Bakker weten wie de hoogste zonnebloem in de tuin had. Dus werd de rolmaat gepakt en is de hoogte exact vastgelegd. In de achtertuin van de familie Bakker wordt er 3.70 gemeten, in de voortuin bij Van der Dussen komt de meetlat tot 3.60. Beide dames moeten er enorm om lachen. Toch is de competitie nog niet klaar. ,,De zonnebloemen groeien nog door,” vertelt Roelie Bakker. Over hoe het komt dat de enorme staken zo hoog zijn geworden, halen beide dames hun schouders op. Er worden grapjes over gemaakt, over de bemesting en de hoeveelheid extra water er gegeven is.

Straatactie
Het idee om er een Lijsterlaanactie van te maken is inmiddels ook ontstaan. ,,Volgend jaar zouden we het heel leuk vinden als er heel veel bewoners in de straat meedoen. En dan het liefst in de voortuin,” aldus Bakker. En dat past geheel in de lijn van deze straat. Want in 2019 werd deze straat ook verkozen tot ‘Leukste straat’. ,,Belangrijk is dat we voldoende zaad hebben van deze zonnebloemen om uit te delen.,” zo melden de dames. Want het soort zaad is wel van belang.