Veel belangstelling voor monumentale boerenhoeve

ERMELO - Vandaag vond traditiegetrouw Open Monumentendag plaats. Thema dit jaar is ‘Duurzaamheid’. ,,Het is enorm duurzaam door bijvoorbeeld dit industriële erfgoed te behouden," vertelt wethouder Hugo Weidema tijdens de opening bij de Fabriek, het onderkomen van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo. Weidema mocht na enkele instructies de Open Monumentendagvlag in de houder aan het monumentale gebouw aan de Hamburgerweg steken. Daarna ging menigeen op pad naar de verschillende opengestelde locaties.

Weidema is blij dat de eigenaar zich heeft ingespannen dit gebouw te restaureren. Achter de Fabriek was ook een vertegenwoordiging van het Natuur- en Milieuplatform Ermelo. Daarmee sloot de organisatie bij het landelijke thema. Er was enorme belangstelling voor zowel de rondleidingen door de Leemputten bij Staverden en het bezoek aan de Frederik Bernard Hoeve, een monumentaal boerderijcomplex op landgoed Staverden. De Frederik Bernard Hoeve werd in 1914 gesticht door de toenmalige eigenaar van het landgoed Staverden, de Rotterdamse oud-burgemeester ir. Frederik Bernard s'Jacob. Beide excursies waren compleet volgeboekt.

Levend Erfgoed

Ook druk was het bij de Hof van Minemeu waar Gert Staal weer een fotoexpositie had verzorgd en bij Museum Parkzicht op Veldwijk. De organisatie was erin geslaagd weer een divers programma samen te stellen. De landelijke organisatie heeft inmiddels ook het thema voor de 35e editie in 2023 bekendgemaakt. Volgend jaar zal vooral Levend Erfgoed centraal staan. Met dit onderwerp kan men zich richten op de bescherming van historisch waardevolle dierenrassen.