ProRail waarschuwt jongeren met campagne

ERMELO/ REGIO - Dit weekend werd de trein ter hoogte van Ermelo stilgezet vanwege de aanwezigheid van iemand langs de spoorlijn. ProRail noteerde dit jaar al 153 bijna-aanrijdingen in 2022. Vooral jongeren lijken zich niet te realiseren hoe gevaarlijk het spoor kan zijn.

Na een daling in 2020 steeg het aantal bijna-ongelukken rond het spoor vorig jaar met 10% en het heeft er helaas alle schijn van dat dat percentage in 2022 verder oploopt. Ook ziet ProRail een stijging van het aantal mensen dat daadwerkelijk gewond raakt bij gevaarlijke situaties. Een nieuwe campagne maakt jongeren bewust van veilig gedrag rondom het spoor.

Ongeluk

Gevaarlijke situaties leiden gelukkig niet altijd tot ongevallen, maar ook als ze dat niet doen geven ze vertraging van het treinverkeer. In 2020 daalde het aantal incidenten rond het spoor met 21%, maar vorig jaar zag ProRail dat alweer met 10% stijgen tot 206. Dat betekent bijna elke twee dagen een bijna-ongeluk of ongeluk. ,,Veiligheid op en rond het spoor is voor ons als sector top prioriteit. Als ProRail nemen we samen met vervoerders uitgebreide maatregelen om het spoor veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het opheffen van overwegen, het voortdurend houden van toezicht en het plaatsen van hekken langs het spoor. Toch zien we een stijging in het aantal incidenten en dat heeft met gedrag te maken. En daarom vind ik het belangrijk om hier de aandacht op te vestigen.” zegt John Voppen, CEO van ProRail.

Even onder de spoorboom door

Uit meldingen van camerabeelden en omstanders blijkt dat het vaak om jongeren gaat die zich niet bewust zijn van hun gevaarlijke gedrag rond het spoor. John Voppen: ,,Als we camerabeelden bekijken, schrikken we als iemand de overweg wil oversteken terwijl de spoorbomen al dichtgaan. Of dat verkeersdeelnemers denken dat ze alvast onder de spoorbomen door kunnen, terwijl er nog een trein van de andere kant komt. Dit gedrag is levensgevaarlijk en heeft grote impact voor machinisten en omstanders, helemaal als het tot een aanrijding leidt. Laten we er alles aan doen om dit te voorkomen.”

Campagne

We willen jongeren bewustmaken van veiligheid op en rond het spoor. Daarom lanceert ProRail vandaag een campagne. Kernboodschap: Niets is gevaarlijker dan onveilig gedrag op en rond het spoor. In drie korte filmtrailers laten bekende Tik Tokkers, Tijn en Julia, zien hoe ze tijdens een gevaarlijke achtervolging besluiten om niet snel over het spoor te springen of onder een dichtgaande spoorboom door te glippen, maar altijd te kiezen voor veilig gedrag.

Incidenten in cijfers
• Dit jaar kreeg ProRail al 2304 meldingen binnen van personen langs het spoor. Als deze lijn zich doorzet gaan we het aantal meldingen van voorgaande jaren ruimschoots overtreffen. In 2021 kregen we 2401 meldingen binnen en twee jaar geleden 2530.
• Jaarlijks vallen er gemiddeld 12 dodelijke slachtoffers op en rondom het spoor als gevolg van een ongeval.
• De afgelopen vijf jaar bleef het aantal (bijna) aanrijdingen stabiel, ondanks alle matregelen die ProRail nam om het spoor veiliger te maken. Dat baart ons zorgen. Dit jaar noteerden we al 153 bijna-aanrijdingen rondom het spoor, ten opzichte van 206 in heel 2021 en 195 in 2020.
Maatregelen
Dit doet ProRail om het spoor veiliger te maken:
• Overwegen worden gesaneerd en vervangen door bijvoorbeeld tunnels.
• We plaatsen camera’s op cruciale plekken rond het spoor
• Rondom overwegen en stations plaatsen we hekken
• Om scholieren te informeren over veiligheid rond het spoor ontwikkelde ProRail PazzUp, een lesprogramma gericht op kinderen en jongeren uit de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school.