'Ik noem dit laf'

ERMELO - Burgemeester Dorine Burmanje meldde woensdagavond, aan het eind van de raadsvergadering dat er iemand werd lastig gevallen of zelfs werd geïntimideerd. Anoniem en op een hele nare manier. Burmanje noemde het een grens overschrijding.

,,Het is iets wat van mijn hart moet. We zijn het niet gewend dat mensen op persoonsniveau aangevallen worden op politieke opvattingen standpunten. Vooral omdat het op een anonieme manier gebeurt,” aldus Burmanje woensdagavond. Gisteren lichtte ze het incident toe. ,,Onze raadsleden doen uit betrokkenheid hun werk als volksvertegenwoordiger. Dat is een groot goed. Je kunt een andere mening hebben of er iets van vinden. Maar anoniem intimiderende teksten bij iemand bezorgen noem ik eerlijk gezegd gewoon laf. Dit soort acties past niet bij hoe we in Ermelo met elkaar omgaan." Het raadslid is onder anderen op verzoek van de gemeente voornemens aangifte te doen .

Aantal bedreigingen verdrievoudigd

Uit landelijk onderzoek blijkt dat het aantal bedreigingen en incidenten met geweld tegen gemeenteraadsleden in een paar jaar tijd verdrievoudigd zijn. Begin dit jaar publiceerden de NOS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVR) de nieuwe cijfers. Voorzitter van de NVR Bahreddine Belhaj noemde het heel zorgwekkend. ,,Dit hoort niet bij de wijze waarop lokale democratie hoort te functioneren. Raadsleden doen het raadswerk naast hun gewone werk en gezin. Raadsleden bedreigen is niemand bij gebaat. Dat is niet democratie. Als je het ergens niet mee eens bent, richt dan een politiek partij op,” aldus Belhaj in een interview op Radio1.