Sarah Scholts geeft pauwenbroche door

ERMELO – Erik Slagt is de nieuwe Dorpsdichter. Hij neemt vanaf vandaag de taak over van Sarah Scholts die met het voordragen van haar gedicht de zilveren pauwenbroche teruggaf en bloemen in ontvangst nam. Met een brok in haar keel nam ze afscheid van het publiek. ,,Het is goed zo!” aldus Scholts, die ruim drie jaar Dorpsdichter was.

Wethouder Hugo Weidema speldde Slagt vervolgens de broche op en benoemde hem officieel tot Dorpsdichter. De jury koos uit vijf gegadigden Erik Slagt. ,,Een unanieme keus,” vertelt Alex Kleijnen, voorzitter van de jury. ,,We selecteerden op toegankelijkheid. Een breed publiek moet natuurlijk snappen waar het gedicht over gaat. Het mag ons ook aan het denken zetten,” aldus Kleijnen. De nieuwe Dorpsdichter wil met zijn woorden ‘dichterbij’ komen. ,,De wens om anderen te stimuleren en te enthousiasmeren is ook mijn drijfveer in mijn huidige werk als ontwikkelingscoach,” legt Slagt uit.

Persoonlijker

Hij heeft al vaker voor publiek gestaan. ,,Maar toen was het vooral zakelijk, nu is het persoonlijker.” Slagt heeft ook al verschillende boeken uitgegeven, zowel over persoonlijke ontwikkeling als over burn-out raken en weer opbloeien ('Met u is niks mis'), zelf-assertiviteit ('Sterker staan') en tijdsbeleving ('Chronos loopt en Kairos vliegt'). Mijn benoeming tot Dorpsdichter van Ermelo is een geweldige stimulans om nu het accent te leggen op mijn meer poëtische teksten.”
Slagt: ,,Ik heb veel meer proza geschreven dan gedichten, maar bij diverse gelegenheden is een gedicht – meer dan een artikel - voor mij de ultieme oefening om met weinig woorden een maximaal effect te bereiken. Dat betekent schrijven en schrappen, woorden wikken en wegen.” Volgens de nieuwe Dorpsdichter moet een gedicht ook groeien, net als een artikel. ,,Ik blijf er vaak lang aan schaven, zoeken naar het juiste woord of ritme.” Het feit dat hij nu de Dorpsdichter is, vindt hij een grote eer. ,,Daarnaast vind ik het vooral prettig dat de jury unaniem was in de beslissing, dat geeft vertrouwen. Verder vind ik het een avontuur om het zo vertrouwde dorp ineens met andere ogen te bekijken: zit daar een Dorpsdichter-gedicht in?”