‘Ik voel me net een misdadiger, ik heb toch niets gedaan?´

ERMELO – Gemeente Ermelo heeft besloten de hoge dwangsom van 2500 euro die Gert Staal, voor zijn Hof van Minemeu ontving te verlagen naar 750 euro. Echter, er wordt niet afgezien van handhavend optreden, aldus een reactie van het college op vragen van SGP-raadslid Leo van der Velden.

Begin augustus ontving Gert Staal een dwangsom in de bus op de Telgterweg omdat shantykoor Ermeluiden repeteerde in zijn schuur. En dat was tegen het zere been van zijn buurman, die op elke activiteit in de Hof van Minemeu een klacht indient bij de gemeente Ermelo. Omdat het shantykoor niet meer in Telgt mag repeteren, zingt het noodgedwongen bij een van de leden thuis, maar dat is natuurlijk geen blijvende optie. SGP Ermelo stelde over deze situatie vragen aan het college van B&W omdat de Hof van Minemeu naast museum ook een sociale functie vervuld in en voor de buurt. ,,Los van de vraag of het strikt juridisch wel of niet terecht is dat er gehandhaafd wordt, willen we als SGP fractie toch vragen om te kijken wat er wel mogelijk gemaakt kan worden door goede afspraken te maken tussen eigenaar en gemeente en dit ook vast te leggen in een overeenkomst dan wel een vergunning," stelde fractievoorzitter Leo van der Velden. Het college heeft besloten om in ieder geval de dwangsom te verlagen en verder de zaak te onderzoeken.

Verjaardagsfeestje

Er is een gesprek geweest met Gert Staal waarin hem is aangegeven dat er een mogelijkheid bestraat om een vergunning aan te vragen waarin eventueel het bestemmingsplan zou kunnen worden aangepast. De gemeente gaf als voorbeeld vergaderingen over buurtaangelegenheden, Bijbelkringen en koorrepetities. Het college kan pas een besluit hierop nemen, als de omgevingsvergunning is aangevraagd. ,,De omgevingsvergunning is van de week ingediend,’’ vertelt Staal. Donderdagmiddag had ik een gesprek met wethouder Ronald van Veen, een goed gesprek, en hij begrijpt het verhaal en wil zich er wel hard voor maken. Ik voel me ook helemaal niet schuldig, ik heb namelijk niets verkeerd gedaan. Ik heb gewoon volgens de regels mensen en groepen in de schuur gelaten.’’ Als het aan Staal ligt zouden er ook andere, kleinere activiteiten georganiseerd moeten kunnen worden. ,,Ik heb nog een verjaardagsfeestje van een familielid uit de buurt in de agenda staan, maar dat moet ik dan maar afzeggen. Mij is namelijk geadviseerd om voorlopig nog maar even niets te doen, hoe vreemd ik dit ook vind.

Zuur

,,Wat vooral zuur is, is dat ik binnenkort 55 jaar wordt en dat wil ik natuurlijk met familie en vrienden vieren. Iedereen mag zo’n feestje in z’n eigen huis of schuur vieren, maar ik niet, dankzij mijn buren! Hoe zuur is dat? Ik voel me haast een misdadiger, terwijl ik eigenlijk niets verkeerds heb gedaan.’’ Staal geeft aan overigens niet bij de pakken te gaan neerzitten. ,,Nee, dat zit niet in mijn aard. Maar ik vrees wel dat als de gemeente de vergunning goedkeurt, mijn buren binnen een dag al weer een bezwaar aantekenen.’’