Hamstra opent fase 2 met planten van een boom

ERMELO - Het Pretoriusplein heeft een maatschappelijke bestemming gekregen, ingevuld met en door omwonenden. Dit gebeurde in twee fases. Afgelopen vrijdag opende wethouder Sarath Hamstra fase 2 van het Pretoriuspark. Dit deed hij door een boom te planten. De boom staat symbool voor de groei van de wijk. Met de afronding van deze 2e fase is er een prachtige plek ontstaan voor ontmoeting, ontspanning en ontdekken. En dat allemaal door de inzet van betrokken bewoners samen met het Leefbaarheidsteam.

De aanleg van het Pretoriuspark is een voorbeeld van participatie, samenwerking tussen bewoners en gemeente. De 1e fase van het park gebeurde al in september 2020 en had het thema ‘natuurlijk spelen’. Na de nieuwbouw van de Prins Willem Alexanderschool kwam er namelijk een plek voor een park. Een werkgroep van bewoners nam hiervoor de eerste stap en kwam met ideeën voor de tijdelijke inrichting. Samen met de gemeente ging men aan de slag. Er kwamen moestuinbakken, speelruimte en een groene inrichting. Daarna volgde fase twee.

Ideeën

,,Fase één was echt tijdrovend,” vertelde Wendy van Beekum, een van de initiatiefnemers, tijdens een eerder interview. ,,Maar met ervaring konden we daarna efficiënter te werk gaan.” De wensen en ideeën van de omwonenden werden opgehaald waarna er een nieuw ontwerp voor de uitbreiding werd gemaakt. Ditmaal zijn er beweegtoestellen aangebracht en kwam er een blotevoeten pad. 

Plek om elkaar te ontmoeten

Binnen de kaders 'maatschappelijk en groen' gingen zij met een aannemer aan de slag. ‘Eetbaar groen' en 'ontmoeten' stonden hierin centraal. Van brainstorm, ontwerp, de buurt betrekken door een enquête en website tot aan het oplevermoment afgelopen voorjaar. “Een prachtig voorbeeld waarin de bewoners opdrachtgever zijn. Bewoners weten namelijk zelf het beste wat er in de buurt leeft en waar behoefte aan is”, aldus wethouder Sarath Hamstra.