Eerst de damherten daarna de andere dieren weg

ERMELO - Teleurstelling alom: de Dierenweide op Landgoed Veldwijk wordt toch op korte termijn opgeheven. Betrokkenen ontvingen vorige week een brief van het management van GGz Centeraal (Landgoed Veldwijk) waarin werd aangekondigd dat het besluit is genomen de huidige dierenweide, in het kader van de ontwikkeling van het terrein van Veldwijk, op te heffen.

Het management schrijft in de brief: ‘Zoals de meesten van u al hebben vernomen, is in september het bestemmingsplan van het Zorgpark Veldwijk in de gemeenteraad goedgekeurd. In een interview met Ermelo van Nu heeft onze directeur vastgoedontwikkeling hier meer over verteld. In datzelfde interview is het ook kort gegaan over de dierenweide op het terrein van Veldwijk. En in het kader van de ontwikkeling van het terrein van Veldwijk hebben wij moeten besluiten de huidige dierenweide op te heffen, zodat het bestemmingsplan ook uitgevoerd kan worden’. Nienke Reuvers geeft aan ernstig teleurgesteld te zijn in dit besluit. ,,Ik heb vorige week nog met GGz Centraal gesproken en daar is mij alles uitgelegd. Er is niets meer aan te doen, helaas. Ik vind het heel erg jammer voor iedereen die daar werkzaam is en voor alle bezoekers. Heel veel mensen hadden gehoopt dat de dierenweide (in afgeschaalde vorm) op dat plekje tot aan de bouw zou blijven bestaan.’’

Dak

,,In het bestemmingsplan is het mogelijk gemaakt om een dierenweide in te passen, maar dit wil echter niet zeggen dat het er ook daadwerkelijk komt. Dit zal vooral afhangen van de invulling wat onze cliënten het meest nodig hebben in het zorgpark,’’ vertelde Hans Hoepel, directeur Vastgoedontwikkeling eind september tegen Ermelo van NU. Veertien dagen later kwam er bericht van afdeling Communicatie dat er in het kader van het dierenwelzijn van de damherten er is besloten ‘om hen op deze herfst al over te laten plaatsen naar andere dierenweides. De reden daarvoor is het feit dat we nu de drachtperiode ingaan van de herten. En zoals je wellicht weet zijn met name herten zeer stressgevoelig. Juist vanuit het oogpunt van dierenwelzijn zien wij ons juist nu geroepen om de damherten over te laten plaatsen naar andere plekken. Op deze manier kunnen de damherten al wennen aan een nieuwe plek en kunnen de mensen verder gaan met het proces van de dierenweide’. Anderhalve week geleden reageerde GGz Centraal nog op vragen van Ermelo van NU dat 'er echter geen sprake is van ontmanteling van de dierenweide op korte termijn'. Dat er dan ineens een week later een brief uitgaat waarin wordt aangekondigd dat de gehele dierenweide wordt ontmanteld, is dan ook opmerkelijk.

Verplaatsing

GGz Centraal benadrukt dat bij de sluiting in ieder geval geldt dat het welzijn van onze cliëntmedewerkers en de dieren op de eerste plaats komt. ‘In overleg met de cliëntmedewerkers zorgen wij voor begeleiding naar een geschikte werkplek elders na de sluiting. Wat de dieren betreft zorgen wij ervoor dat zij op een andere plek een nieuw thuis vinden. De gesprekken hierover vinden momenteel plaats. En zoals het er nu al naar uitziet, kunnen we alle dieren goed onderbrengen’. De oorspronkelijke planning was, volgens GGz Centraal, om alles vanaf januari 2023 in gang te zetten. Maar de planning wordt nu in twee fases gedaan. ‘De damherten kunnen in oktober / november zwanger zijn. Daarom verplaatsen wij in fase 1 de damherten vóór half november. In het eerste kwartaal van 2023 wordt er begonnen wij met de verplaatsing van de andere dieren uit de dierenweide. Dat is fase 2. ‘Als wij echter eerder een passende plek vinden voor de dieren, dan verhuizen wij deze dieren ook eerder naar hun nieuwe thuis’, aldus GGz Centraal. Wel geeft GGz Centraal nog een suggestie mee waar men nog wel dierenweides in Ermelo kan bezoeken. Met dit besluit worden veel mensen, waaronder de meer dan vijfhonderd mensen die de steunbetuiging voor het behoud van de dierenweide van Nienke Reuvers hebben getekend, teleurgesteld.