Samenwerking met Huischmeesters in Montana

ERMELO - Het Jongerenwerk in Ermelo verhuist naar de Henriëtte van Heemstralaan en gaat samenwerking aan met de Huischmeesters die het appartementencomplex Montana beheert. Na 25 jaar sluit het ‘boek’ rondom jongerencentrum Plaza. ,,Dat is goed. Er is veel gebeurd en veranderd. Tijd voor een nieuwe fase,” zegt Monique Boonzaijer. De organisatie is dan ook op zoek naar een nieuwe naam voor de ruimte waar jongeren straks in een huiskamersfeer kunnen vertoeven, ontmoeten en gamen. Ook Jongerencoaching Van A tot Zelf komt op deze locatie.

Jongerencoach Jolanda Timmer opereert al vanuit de nieuwe plek waar jongeren en jong- volwassenen met coachingsvragen op het gebied van leren, werken, financiën, huisvesting en sociale contacten terecht kunnen. Ook Jara Broekhuizen, die speciaal is aangetrokken als jongerenwerker op school is enthousiast over de nieuwe locatie. ,,We zitten hier vlakbij Christelijk College Groevenbeek ene leerlingen kunnen zelfs in een tussenuur hier terecht.” De jongerencoaches helpen de jongeren met het in kaart brengen van problemen, maar ook worden vaardigheden geoefend. Zo zullen de jongeren steviger in hun schoenen staan.

Geintje

De samenwerking met Huischmeesters begon overigens als een geintje. ,,We wisten niet waar we met de pooltafel heen moesten en Jaap Prophitius (beheerder Huischmeesters) had wel plek,” vertelt Boonzaijer. ,,Ja, we hebben hier nog een paar ruimtes over,” aldus Prophitius. Zo is het balletje gaan rollen en werd de samenwerking uitgebouwd. Overigens gaan de jongerenwerkers zich meer richten op de leeftijd van 10 tot 17 jaar. ,,We willen meer in het voorveld waardoor we preventief kunnen werken,” aldus Boonzaijer, die al veel jongeren in Ermelo heeft zien opgroeien. De afgelopen jaren is die omslag overigens al in gang gezet. ,,We hebben klassenfeesten georganiseerd zodat de leerlingen van groep 7-8 ons al leerden kennen,’ vult Broekhuizen aan. Ook organiseert Welzijn Ermelo - Jongerenwerk al jarenlang het straatvoetbaltoernooi. ,,Mensen kennen ons van gezicht en dan is de drempel laag als ze op de middelbare school zitten,” vertellen de jongerenwerkers.

Corona

Corona heeft veel veranderd. Een aantal jongeren kampen hierdoor met eenzaamheid en stress. Timmer: ,,We zijn daarom gestart met de workshop Omgaan met stress.” Uit landelijke onderzoeken blijkt dat jongeren tijdens de COVID-periode veel last hadden van verveling, eenzaamheid en een depressief gevoel. Ze misten gezelligheid, feestjes en sociale contacten. Maar nu blijkt het opstarten van activiteiten ook een stuk moeilijker. ,,We willen de jongeren graag live zien,” vertelt Boonzaijer, maar dat moet echt weer groeien.” Het team hoopt in het pand aan de Henriëtte van Heemstralaan een mooie ontmoetingsplek te creëren waar veel jongeren samenkomen. ,,Maar hoe moet deze ruimte gaan heten?” vraagt Monique Boonzaijer. ,,We hopen dat jongeren een leuk idee hebben. Het is dan ook een wedstrijd om een mooie naam te bedenken. ,,Laat dit weten met een DM via Instagram of Tik-Tok. Een mail sturen naar Welzijn Ermelo kan natuurlijk ook!” Dit kan tot 1 december. Dan wordt besloten wat de nieuwe naam gaat worden.