Voorbeeldwoningen tonen duurzame opties

ERMELO - Vandaag startte de tiende editie van de Nationale Duurzame Huizen Route. In Ermelo waren meerdere voorbeeldwoningen te bezoeken. Bijvoorbeeld aan de Steynlaan, Spechtstraat, Hulstlaan, Bilderdijklaan, Berkenlaan of Eendenparkweg. De huiseigenaren stelden hun huis open, deelden hun ervaringen en beantwoorden vragen van belangstellenden. Ondanks de hoge energieprijzen stonden mensen vandaag niet in de rij. Toch zijn de huiseigenaren positief gestemd. De gemeente Ermelo onderstreept daarbij het belang van een duurzame samenleving en duurzame keuzes.

Vanmorgen gaf wethouder Ronald van Veen het startsein van deze dag. ,,In het hybride coalitieakkoord hebben we afgesproken dat we kiezen voor een duurzame samenleving," aldus Van Veen. ,,Duurzaam staat voor een integrale visie op een duurzame samenleving. Dat wil zeggen kiezen voor duurzame ambities op het gebied van wonen en onderwijs. Het is mooi dat vandaag bewoners, die hun woning op verschillende manieren hebben verduurzaamd, hun huis openstellen. Op die manier kunnen we van elkaar leren en horen op welke manier deze bewoners tot hun keuzes zijn gekomen." Isoleren is hierbij overigens altijd de basis en dat is ook wat de gemeente stimuleert. ,,Want alles wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken (of te betalen). Daarnaast zien we vandaag ook verschillende (met recht soms innovatieve) oplossingen die bewoners hebben toegepast om zo een bijdrage te leveren aan een betere duurzame samenleving. En dat hebben we in deze tijd hard nodig. We zijn met recht trots op deze voorlopers van een aardgas vrije of bijna aardgas vrije woning," aldus de wethouder.

Vlag

Van Veen hees samen met huiseigenaar Karla Grevelink de vlag met het logo van de Nationale Duurzame Huizen Route. Grevelink heeft haar huis aardgasvrij gemaakt. Voor verwarmen maakt ze gebruik van infrarood panelen. Wie ook meer informatie wil over het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp of wat er nodig is om een huis aardgasvrij te maken, kan nog op 5 november op bezoek bij één of meerdere voorbeeldwoningen in de omgeving.