Drie huisartsen nemen praktijk over

ERMELO - Nu het afscheid van huisartsen Frank Gunneweg en Anne Groot nadert, staat de volgende generatie huisartsen klaar om de praktijk over te nemen. Onder de nieuwe naam ‘Linnaeus’ gaat het huisartsenteam Harmke Verheij, Manon Wijnker en Arend-Jan de Groote aan de slag. Harmke Verheij is voor veel mensen al een bekend gezicht. Zij kwam in de zomer van 2018 in de huisartsenpraktijk, toen nog aan de Heidelaan in Ermelo.

Harmke Verheij koos voor de naam Linnaeus, na een voorzetje van Frank Gunneweg. ,,Ik wilde geen praktijk met mijn achternaam. Temeer omdat een huisartsenpraktijk tegenwoordig veel meer is dan een dokter. Er staat een team van assistentes, praktijkondersteuners en huisartsen.” Carolus Linnaeus was een Zweedse arts, plantkundige en zoöloog. Hij werd wereld beroemd door zijn systeem om de planten en dieren te ordenen. Linnaeus promoveerde in 1735 in Harderwijk. Voor de Ermelose huisartsen was dit reden genoeg om de praktijk deze naam te geven. Vooral in de wetenschap dat bij het kiezen van de familienaam Linnaeus de inspiratie kwam van de grote lindeboom bij zijn geboortehuis.

DNA

Hoewel de naam van de praktijk verandert en er een aantal 'nieuwe' huisartsen zijn, blijft het DNA hetzelfde. ,,Frank Gunneweg en Anne Groot hebben altijd vooruit gekeken. Dat willen we voortzetten,” vertelt Verheij. Ze is enorm onder de indruk van de toewijding van het team en noemt de Ermelose praktijk een lot uit de loterij. ,,Toen ik in 2018 naar Ermelo kwam was ik op zoek naar een toekomst. Frank en Anne hebben ruimte gecreëerd en mij de gelegenheid gegeven hierin te groeien. Ik ben er zeker van dat mijn vak alleen maar mooier wordt naar mate ik er langer zit.” Verheij maakte daarmee Ermelo tot haar vaste stek. En daar heeft ze geen dag spijt van. ,,Het is heel bijzonder en waardevol wat mensen bij je neerleggen. Het vertrouwen dat ze je geven.”

Bevoorrecht

Ook Manon Wijnker ervaart het als een bevoorrechte positie dat je als huisarts mensen alles mag vragen. De drie huisartsen hebben elk hun eigen specialisme, kundig op bepaalde gebieden. Daardoor vullen ze elkaar heel goed aan. ,,Snijden doen we allebei overigens heel graag!” zegt Wijnker lachend. In de basis zijn het drie generalisten en zien ze alles en iedereen. ,,Van de wieg tot het graf,” vult Verheij aan. Tijdens haar studie deed ze praktijkervaring op in het ziekenhuis. ,,Toch was dat niet waar mijn hart lag. Ik ben breed georiënteerd en ben graag met mensen bezig. Het ziekenhuis was leuk. Maar ik hou niet van het snelle, vluchtige.” Ze vindt juist de langdurige relatie die een huisarts met de patiënten aangaat van grote waarde.

In de voetsporen

Om het team op volle sterkte te krijgen is ook huisarts Arend-Jan de Groote aangetrokken. Hoewel hij, in tegenstelling tot Manon Wijnker en Harmke Verheij, niet direct koos voor een studie geneeskunde, lag de keuze voor het huisartsenvak enigszins voordehand. Dus toen zijn studie wiskunde saai bleek en informatica ook niet echt zijn leven kleurde, trad hij toch in de voetsporen van zijn vader en werd hij huisarts. ,,Arts zijn was precies wat ik ervan verwachtte: in elk patiëntencontact kon ik iets betekenen," zei De Groote in een interview voor het magazine Dokter. Vervolgens ging hij op zoek naar een praktijk waar de patiënt écht goed helpen de hoogste prioriteit heeft. Die vond hij in Ermelo. Het drietal heeft een enorme brok ervaring en met enthousiasme starten ze op 1 januari de nieuwe huisartsenpraktijk. ,,We gaan natuurlijk het afscheid van Frank en Anne voelen," zegt Verheij tot slot. ,,Maar het is goed zo!"   

Er komt een einde aan 38 jaar huisartsenpraktijk Gunneweg en Groot. Daarom is er op 17 december de gelegenheid om afscheid te nemen en kennis te maken met de nieuwe huisartsen. De receptie is van 10.30 tot 15.30 uur in het Huis van Ermelo (het vernieuwde gemeentehuis) aan het Raadhuisplein.