Dalende trend zet door

ERMELO - De schadepost van vuurwerkvernielingen blijven voor de gemeente Ermelo beperkt tot duizend euro. De dalende trend die sinds enkele jaren zichtbaar is zet door. Ging het vier jaar geleden nog om meerdere afvalbakken verkeersborden die opgeblazen werden, dit jaar is er ‘slechts’ één afvalbak gesneuveld.

In 2019 bedroegen de herstelkosten bijna achtduizend euro. Dat is aanzienlijk veel meer dan dit jaar. ,,Toch is iedere prullenbak er één teveel,” zegt wethouder Ronald van Veen. ,,Echt zinloos dit, ik kan er ook niet aan wennen.” Vorig jaar was er voor 3.465,00 aan schade, ondanks het vuurwerkverbod en aangescherpte coronamaatregelen. Het jaar daarvoor bedroeg de schade ruim vierduizend euro. De afgelopen jaren waren het vooral verkeersborden en straatnaamborden die vernield werden.

Landelijk schade enorm

De schade die particulieren hebben geleden door vuurwerk tijdens de laatste jaarwisseling bedraagt landelijk gezien zeker 10 miljoen euro. Branchevereniging Verbond van Verzekeraars heeft dat bedrag geschat op basis van de eerste claims die verzekeraars vorige week binnenkregen. Die schade is hoger dan die van de vorige jaarwisseling. In de nacht van Oud op Nieuw kwamen er in Ermelo ruim zesduizend eenden om bij een brand in een stal van een eendenfokbedrijf aan de Rodeschuurderwegje.