Koeien verdwijnen uit het landschap

ERMELO/ STAVERDEN – Na 83 jaar komt er een einde aan het ‘boeren’ van de familie Overeem op landgoed Staverden. De regelgeving heeft ervoor gezorgd dat het gezin van Jan en Karin Overeem genoodzaakt was het bedrijf te verplaatsen naar Zwiggelte. Met de verhuizing vertrekken ook de koeien uit het landschap.

De grootste drijfveer is dat zoon Pieter het bedrijf van zijn ouders wil voortzetten. Hij runt inmiddels met zijn broer Ruben het boerenbedrijf in Drenthe, terwijl dochter Anne Jen zorgt voor het reilen en zeilen op de Staverdense boerderij. Haar toekomst ligt overigens op een agrarisch bedrijf in Stolwijk. ,,Het ontbreken van een toekomstperspectief is voor ons de belangrijkste reden voor vertrek,” vertelt Jan Overeem. ,,Het begint te wennen, maar natuurlijk is dit met pijn in het hart.” Overeem is geboren en getogen op Staverden en runde met zijn gezin jarenlang een natuur inclusief bedrijf. ,,De kracht van ons bedrijf is ook dat we dit met de hele familie hebben opgebouwd,” vult Karin Overeem aan. ,,Het is elke keer een puzzel om het kloppend te krijgen, maar dat kan omdat je het met elkaar doet.”

Missiearme stal

De agrarische ondernemers wilden al in 2012, ver voordat er gesproken werd over stikstof, een emissiearme stal bouwen. ,,We hadden volop focus om hier door te gaan,” aldus Jan Overeem. ,,Maar uiteindelijk werden we gedwongen om biologisch te boeren. Dat was financieel niet haalbaar. Uiteindelijk bleek verhuizen de enige optie.” Het gezin verlaat Staverden vrijwillig. ,,Maar we hadden geen andere keuze. Ik zie het als een vliegtuig dat in brand staat. Je kunt blijven zitten en hopen, of kiezen voor de laatste plaatsen op het vlot. Geen zekerheid dat dat vlot je naar het vasteland brengt.” Toch zijn ze hoopvol en gaan ze ervoor om in Zwiggelte een mooie melkveehouderij op te bouwen.

Jonge boeren

Pieter en Anne Jen Overeem zien beiden hun toekomst op de boerderij. ,,Toen ze klein waren dachten ze daar heel anders over, hoor..” vertelt Jan Overeem lachend. ,,Toen probeerden ze onder de klusjes uit te komen en lieten ze hun oudste broer Ruben hun vader helpen. Nu zijn het beiden veemanagers op de twee boerenerven.” Dat is fijn, want met twee locaties in deze overbruggingsfase, kunnen Jan en Karin een groot deel van de dagelijkse verantwoordelijkheid overlaten aan hun kinderen. ,,Aan het eind van het jaar is alles over naar Zwiggelte, maar nu runnen we twee bedrijven.” Overigens hopen Jan en Karin zelf medio mei verhuisd te zijn naar Drenthe. Op De Meerhoeve is Anne Jen aan zet met steun van haar oudste broer. ,,Ik geniet van het werken op de boerderij. Ik kan mijn eigen dag bepalen. Het leukste is dat ik werk met levend vee, het doet ertoe! En geen dag is hetzelfde.”

Historie

Jan Overeem sloot in 2004 een maatschap waardoor twee boerderijen De Molen en De Meerhoeve op Staverden werden samengevoegd tot één agrarisch bedrijf. Jan en Karin Overeem bouwden op de Meerhoeve een potstal met een skybox waar ze heel veel belangstellenden een kijkje gunden in het bedrijf. Dat zal na de verhuizing verdwijnen. Ook op boerderij De Molen zal een en ander veranderen. Bewoners Jan en Ada Overeem verhuizen naar Molenzicht. ,,Het Geldersch Landschap en Kastelen heeft andere plannen. Het bezoekerscentrum wordt een informatiecentrum en ook de inrichting van het landgoed zal veranderen. Zo zullen de schuren achter de boerderij verdwijnen en komt er meer parkeerruimte.

Boerenerfhuis

De verhuizingen zorgen ervoor dat er ‘ontspult’ moet worden. Daarom organiseert de familie Overeem op vrijdag 5 mei een Boerenerfhuis. De veilingmeester zal vanaf 11 uur ruim honderd kavels onder de hamer brengen. Hierbij moet men denken aan rijtuigen, boeren machines en gereedschappen, maar ook een arreslee en paardentuigen. De veiling vindt plaats aan de Staverdenseweg 287 op Staverden. Bezichtigen kan vanaf 9.00 uur.

Afscheid

Op 13 mei wordt het handen schudden op het erf aan de Uddelermeerweg. ,,We hebben hier de afgelopen decennia zoveel relaties opgebouwd,” zegt Jan Overeem terugblikkend. ,,We willen niet in stilte vertrekken.” Daarom is er gelegenheid voor een handdruk op 13 mei van 13.00 tot 18.00 uur. Er komt een einde aan het tijdperk op Staverden, maar met een grote stip aan de horizon in Drenthe.