Beschermde status wolf staat ter discussie

ERMELO – ,,Eigenlijk is het al onbeheersbaar,” zegt burgemeester Hans van Daalen van de gemeente Ermelo. En dan doelt hij op de wolven die iedere nacht in de omgeving toeslaan, schapen en andere dieren te vermoorden. ,,Op deze manier kan het zo niet verder!” Van Daalen is duidelijk. Hij geeft de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet, die donderdag naar Brussel gaat, een pittige brief mee. De afgelopen twee weken hebben wolven in deze omgeving dertig schapen en een pony doodgebeten.

De urgentie dat er iets gebeurt is duidelijk. De Provincie Gelderland en de gemeente Ermelo hebben in sneltreinvaart een informatiebijeenkomst georganiseerd om te luisteren naar inwoners van het Ermelose buitengebied. Gedeputeerde Zoet (BBB) wil dolgraag de beschermde status van de wolf terugbrengen. ,,Ik dacht dat er vijftig wolven op de Veluwe waren, dat vond men heel royaal. Maar inmiddels blijken het er wel zeventig zijn. De regels zeggen dat de wolf beschermd is en dat we in uiterste gevallen pas de wolf mogen doodschieten.” Hij heeft te dealen met beperkte mogelijkheden. ,,Er zijn voorzorgsmaatregelen en we geven in financiële zin ondersteuning om de wolf met afrasteringen af te schrikken.” Dit blijkt echter niet voldoende. ,,De zorgen zijn groot,” aldus Zoet. In Brussel zal hij een boekwerk met een petitie aanbieden. De gedeputeerde is de missie gestart. ,,We hopen dat we de beschermde status van de wolf in een ander daglicht te krijgen.”

Veiligheid

In de volle theaterzaal doen verschillende inwoners hun verhaal. Niet zonder emoties. ,,We hebben het alleen maar over dieren,” zegt Aart Jan Buitenhuis, directeur van de basisschool in Speuld. ,,Kinderen komen op de fiets naar school. Vanmorgen fietsten ze over de Buurtweg langs drie doodgebeten schapen langs de kant van de weg. Je moet van een ander planeet komen als je denkt dat dit niks met ze doet.” Ook is hij bang voor de veiligheid van de kinderen. ,,Niemand geeft de garantie dat de wolf straks geen kinderen pakt.’’

Tweedeling in de samenleving

,,Het dorp wordt verscheurd door die klote wolf!” zegt Bert Oudendorp. Er zijn voor- en tegenstanders, daardoor ontstaat er discussie over dit onderwerp en veroorzaakt het tweedeling in de samenleving. Er is angst en veel mensen vragen zich af waar dit naar toe moet. Daarnaast is er weinig begrip. Doordat er niet kan worden ingegrepen liggen eigenaren van vee ’s nachts wakker. Volgende week is er een soortgelijke informatieavond in Nunspeet en burgemeester Hans van Daalen gaat zijn collega’s in de regio aanspreken om een soortgelijke avond te initiëren. ,,Het is goed om zo met elkaar in gesprek te gaan.

Respectvol 

Tijdens de informatieavond zijn ook een aantal deskundigen aanwezig om vragen te beantwoorden. Zo spreken Désiré Karelse (BIJ12) en ecoloog Hugh Jansman. Toch is de microfoon vooral voor dierenhouders en inwoners van Speuld, Houtdorp en Uddel. Aart Bouwers, voorzitter van de buurtvereniging Speuld en omstreken is tevreden. Tevreden met de opkomst en ook tevreden hoe de avond is verlopen. ,,Je ziet dat de mensen respectvol met elkaar omgaan. We wilden het eerst zelf in Speuld organiseren, maar het werd te groot. En gelukkig zegde de provincie toe het te willen organiseren. Daarom zitten we nu in het Huis van Ermelo."