Verschillende manieren om flink te besparen

ERMELO - Het kopen van een nieuwe auto is een grote investering. Er is niet alleen de aanschafprijs, want ook de aanvullende kosten kunnen een aanzienlijke impact hebben op je maandbudget. Gelukkig zijn er slimme manieren om te besparen op de aanschaf van een nieuwe auto, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort! Kiezen voor een tweedehands auto levert bijvoorbeeld al een heel grote besparing op, terwijl er zeker nog andere manieren zijn om flink te besparen.

Kies voor tweedehands

Een van de meest voor de hand liggende manieren om te besparen op de aanschaf van een auto is het overwegen van een tweedehands model. Het steilste deel van de afschrijvingscurve vindt plaats wanneer de auto de dealer verlaat en daar kun je bij een tweedehands auto mooi van profiteren. Het is wel belangrijk om goed op te letten bij het aanschaffen van een tweedehands auto. De betrouwbaarheid en de staat van de auto zijn cruciaal. Het is verstandig om te kiezen voor een auto met een volledige onderhoudshistorie en een recente keuring. Hierbij kun je ook kiezen voor een occasion lease, waarbij je de zekerheid van een goede auto combineert met het gemak van een leasecontract.

Leasen van een auto

Voor wie toch de voorkeur geeft aan een nieuwe auto, maar niet direct een groot bedrag wil uitgeven, is financial lease een interessante optie. Met financial lease betaal je elke maand voor de auto, waardoor je niet direct een grote investering hoeft te doen. Bovendien word je aan het einde van de leaseperiode gewoon eigenaar van de auto. Je kunt de auto dus gewoon verder blijven gebruiken of verkopen als het leasecontract afloopt.

Let op het gewicht en de brandstofkeuze

Het gewicht van de auto speelt een belangrijke rol bij de wegenbelasting. Kies daarom voor een lichtere auto. Daarnaast is ook het type brandstof van invloed, zowel wat de wegenbelasting als wat de brandstofkosten betreft. Een hybride auto kan wat dit laatste betreft ook heel voordelig zijn. Elektrische auto's zijn dan weer fiscaal enorm interessant, maar de aanschafprijs ligt momenteel nog vrij hoog. Dat zal de komende jaren wellicht veranderen. Het opladen van een elektrische auto is hoe dan ook voordeliger dan het tanken van een benzinevoertuig, zeker als je thuis een laadpaal en zonnepanelen hebt.

Laat opties achterwege

Veel opties die fabrikanten aanbieden en promoten, zoals een panoramisch dak of lederen zetels, heb je eigenlijk niet nodig. Soms kan het financieel gunstiger zijn om bepaalde opties pas na aanschaf te installeren. Bij bijvoorbeeld bestelauto's en kampeerauto's betaal je bpm over extra opties en accessoires. Bij personenauto's blijven opties die geen invloed hebben op de CO2-uitstoot uit de bpm-heffing en speelt dit niet zo’n grote rol.

Verzekeraars vergelijken

Een ander belangrijk aspect om in rekening te brengen is de verzekeringspremie. Over het algemeen geldt: hoe goedkoper de auto, des te lager de verzekeringspremie is. Dit komt doordat goedkopere auto's vaak minder kosten om te repareren of te vervangen. Ze zijn meestal ook wat minder snel en zwaar, waardoor het risico voor de verzekeraar kleiner is. Voordat je een auto aanschaft, is het verstandig om offertes te vragen bij verschillende autoverzekeraars. Door zowel offertes van verschillende verzekeraars als voor verschillende voertuigen te vergelijken, kun je aanzienlijk besparen op de autoverzekering.