3347 mobieltjes en 375 euro voor goede doelen

ERMELO – Dinsdagavond werden in een bomvolle DVS-kantine de prijswinnaars bekend gemaakt van DeKwist Ermelo 2024. Een avond waar velen vol spanning naar uitkeken, want niet alleen werden de prijzen uitgereikt, maar ook werden er antwoorden op moeilijke vragen onthuld. De organisatie had een aantal compilatiefilmpjes gemaakt van de gemaakte opdrachten. Dat leverde behoorlijk veel hilariteit en herkenbaarheid op. De winnaar van De Kwist Ermelo 2024 was het team Ermelosers van teamcaptain Anton van der Beek.

Niet alleen ontving dit team een beker, maar ook de grote wisselbeker én een bedrag van 500 euro wat beschikbaar is gesteld door Veluwse Architecten. De tweede prijs werd gewonnen door het team Alexandergroep Ermelo die daarmee een beker en een bedrag van 250 euro ontving, geschonken door Feenstra Tuin Aanleg&Onderhoud. De derde prijs ging naar het team Revanche onder leiding van teamcaptain Gert Mulder. Zij ontvingen 125 euro, beschikbaar gesteld door Erik Wegerif van De Bourgondiër. Verder ontving team Kwistallesbeter van teamcaptain Elbert Epe de originaliteitsprijs. Dit team maakte in Bosbad Putten onderwater de foto van de LP-hoes van Nirvana na. Dit was één van de opdrachten. De prijs was een High Beer bij De Volksmond, beschikbaar gesteld door Bidfood. De creativiteitsprijs ging naar het team Dappere Strijders met teamcaptain Niels Groen vanwege hun prachtige uitvoering van de LEGO-opdracht. Zij maakten het imposante kasteel Staverden na en wonnen daarmee een wijnpakket van de WijnTherapeut.

Gezakt

De teams moesten tijdens de Kwistavond van 22 maart ook onvoorbereid het theorie-examen maken bij Autorijschool Van Buuren. Een toch wel lastige opdracht, want van de 58 deelnemende teams slaagden er slechts elf! Er waren daarnaast maar twee teamleden die het examen foutloos maakten. Omdat er een prijs was, moest er door het team B4 en KC Ermelo worden gedobbeld. Winnaar van de grote LEGO auto (beschikbaar gesteld door Van Panhuis Bouw) werd uiteindelijk het team van de Ermelose Korfballers. Het andere team kreeg als troostprijs een kleine LEGO-auto mee naar huis.

Opkikker

Nieuw dit jaar waren twee opdrachten voor het goede doel. Teams moesten zoveel mogelijk mobieltjes inzamelen voor Stichting Opkikker. Haar vertegenwoordiger Gilian Wemekamp mocht de cheque in ontvangst nemen en werd enorm verrast. Het aantal mobieltjes wat tijdens DeKwist Ermelo werd ingezameld was maar liefst 3347 stuks! En dat kan de stichting natuurlijk goed gebruiken. Wemekamp: ,,We zijn natuurlijk ontzettend dankbaar voor dit grote aantal mobieltjes. Daar kunnen we weer mooie dingen voor doen. Er werden dit jaar bij Stichting Opkikker al 11.611 mobieltjes en tablets ingezameld dus met de bijna 3400 stuks uit Ermelo geeft dat een flinke boost richting het einddoel voor 2024, namelijk 100.000 stuks.’’ Het aantal telefoons wat Stichting Opkikker jaarlijks ophaalt varieert nogal. ,,Vorig jaar hebben wij circa 67.000 telefoons opgehaald. 27.000 van deze telefoons zijn tijdens de ambassadeursdagen ingeleverd voor ons ambassadeurs, de maand van deze dagen is dan ook altijd een grote piek. Samen helpen we bij Stichting Opkikker elk jaar op deze manier zo’n 2000 gezinnen en we maken op deze manier een verschil in het leven van gezinnen in Nederland met een ziek gezinslid. Het mooie is dat een van onze ambassadeurs vanavond aanwezig is: Bart van Loo met de stichting Bart Overwint.’’ Voor alle telefoons die ingezameld worden ontvangt de stichting een vergoeding. Deze vergoeding is minimaal 50 cent maar kan op lopen tot 5 euro afhankelijk van hoeveel onderdelen recyclet kunnen worden. Welke onderdelen recyclet worden verschilt dus per telefoon, maar in principe wordt alles wat bruikbaar is hergebruikt.

Bart

De tweede opdracht kwam ten goede aan de Ermelose Stichting Bart Overwint. Bart van Loo was samen met z’n moeder Anita en Arie van Buuren, voorzitter van de stichting naar de DVS-kantine gekomen. Het drietal wachtte vol spanning op wat zou komen. De teams hadden de opdracht om een zo exact mogelijk bedrag flessenbonnen in te leveren. Het totaal bedrag werd door Vereniging Pauwer aangevuld zodat de Ermelose stichting 250 euro mocht ontvangen. Een bedrag waar Van Buuren stil en een beetje emotioneel van werd. ,,DeKwist-organisatie is een mooie groep mensen bij elkaar, en heeft Ermelo weer in beweging gekregen. Ik ben diep geraakt. Ermelo op z’n mooist. Diepe buiging voor iedereen en we gaan er weer mooie dingen mee doen.’’ Ook Bart was erg blij en liet aan iedereen zijn gewonnen beker zien die hij won tijdens de Mentelity Games in Zwitserland. Gert Mulder, van het team Revanche doneerde aansluitend zijn gewonnen geldprijs van 125 euro ook aan Stichting BartOverwint.