'Invasie Romeinse soldaten moet enorme impact gehad hebben'

ERMELO – ,,Putten is het Bomendorp, Nunspeet het Kunstenaarsdorp en Ermelo het Romeinendorp,” stelt wethouder Arap John Tigchelaar tijdens de onthulling van de cortenstalen Romein bij de schaapskooi. Inmiddels zijn er vijf silhouetten van de soldaten geplaatst, het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de gemeente en museum Het Pakhuis.

Tigchelaar probeert zich een voorstelling te maken van de invasie van 6000 Romeinse soldaten, zo’n tweeduizend jaar geleden, in dit gebied. ,,Wat een impact moet dat gehad hebben,” aldus de wethouder. ,,De cortenstalen Romeinen verwijzen naar de geschiedenis die behoort bij de marskampen in Ermelo.” Hij vindt het belangrijk dat inwoners en toeristen meer ontdekken van deze geschiedenis en verwijst daarbij ook naar het Ermelose museum dat de archeologische vondsten en het verhaal laat zien. Hoewel Ermelo buiten het Romeinse Rijk lag, de Rijn was immers de natuurlijke grens, staken de Romeinen meermaals de grenzen over om te handelen, land te verkennen en volken aan te vallen. Tijdens deze expedities werden ook de tijdelijke marskampen aangelegd. De gemeente vindt het belangrijk om deze bijzondere geschiedenis onder de aandacht te brengen.

Culturele identiteit

Tigchelaar noemt nog de grootte, negen hectare, van het marskamp op de Ermelosche Heide. ,,Het is niet voor te stellen hoe al die soldaten ook van voedsel moesten worden voorzien.” De wethouder, die enkele weken aantrad, vindt het een fascinerende geschiedenis. ,,Het draagt bij aan de culturele identiteit van Ermelo.” Hij mag, samen met museumdirecteur Patrick Reeuwijk, symbolisch de schop in de grond zetten. Voor Reeuwijk, die volgende week afscheid neemt van museum Het Pakhuis, is dit een mooie laatste handeling. Hij is blij dat dit project nog net voor zijn vertrek voltooid is. ,,Het feit dat de Romeinen zoveel sporen in Ermelo hebben achtergelaten, zorgt ervoor dat dit dorp iets unieks in handen heeft. Daar zou je veel meer mee moeten doen!" aldus Reeuwijk.  
Deze week zijn er ook twee cortenstalen Romeinen geplaatst op de rotonde aan de Harderwijkerweg en een bij het tweede marskamp aan de Oude Arnhemsekarweg. Op het Molenaarsplein staat er ook een.