Generale repetitie Airborne Herdenking

ERMELO – Er zouden vandaag zo’n vijfhonderd parachutisten landen op het Houtdorperveld. Het werden er meer. De militairen sprongen uit drie militaire vliegtuigen die meerdere keren over de heide vlogen.

Er was heel veel publiek op de dropzone afgekomen. Dat kwam met name door het prachtige weer. Helder weer en zonnig, dus het was geen straf om op de hei te staan wachten op de vliegtuigen. Er werden drie typen vliegtuigen gebruikt voor het evenement: een C 30 Hercules transportvliegtuig, Transall transportvliegtuig en een CN 235 Airbus. Deze kwamen om 10.00, 11.30 en 13.00 uur meerdere keren overvliegen om hun menselijke lading te droppen. Dit spectaculaire evenement vond plaats in het kader van de herdenking van Operatie Market Garden die 71 jaar geleden op 17 en 18 september plaatsvond. De sprongen van vandaag zijn een oefening voor morgen. Op zaterdag 19 september vindt de nationale Airborne Herdenking op de Ginkelse Hei plaats waarbij honderden parachutisten uit diverse landen worden gedropt vanuit allerlei (oude) vliegtuigen, als een eerbetoon aan de geallieerde landingen in 1944.

Goed springweer

Opgeleid op Vliegbasis Deelen, nu geplaatst in de Peel, werden vandaag mannen van de helicopterbegeleidingsdienst, ingezet om de heide en wegen rondom de hei te ‘bewaken’. Korporaal Swinkels van 13 Luverdst Ypenburg meldt dat het prima weer is om te springen. ,,Mooi helder weer, niet te veel wind. Bij de eerste twee flight werd er door zo’n 140 para’s per keer gesprongen. De derde flight springen er zo’n vijftig para’s per keer.’’ De parachutisten zijn onder andere manschappen van de Luchtmobiele Brigade, de zogenaamde Rode Baretten. Maar ook buitenlandse militairen sprongen vanmiddag uit de vliegtuigen. Tijdens de tweede flight kwam een van de parachutisten verkeerd neer en waarbij z’n schouder uit de kom ging. Vanwege het ruige terrein bleek nog een heel gedoe om hem in de ambulance te krijgen. Uiteindelijk kon hij worden afgevoerd naar St.Jansdal. Verdere deden zich vanmiddag geen ernstige blessures voor. Tijdens de sprongen werd voor de veiligheid het verkeer op de N302 en de N310 stilgelegd.