Omwonenden geloven in plannen Ritzen

ERMELO - Geen bouwproject in Ermelo kreeg zoveel meedenkende dorpsbewoners dan het plan voor het gebied Postlaantje/ Kerklaan. Omwonenden brachten ideeën in om samen met grondeigenaar Uwoon er zo goed mogelijk uit te komen. De Maastrichtse architect Stefan Ritzen maakte, geheel voor eigen risico, een ontwerp voor dit ‘restgebied’ wat door iedereen wordt gesteund. Woningcorporatie Uwoon houdt echter vast aan eigen plannen (links) en wil de hoorzitting niet afwachten.

Stefan Ritzen:,,Dit komt niet rationeel over. Het ontwerp (rechts) dat ik gemaakt heb, blijkt namelijk ook meer op te kunnen leveren. Feit is dat er geen enkel contact is geweest tussen Uwoon en mij.” De architect spreekt over een gemiste kans en schetst de hoorzitting nu als een zoethoudertje. Immers de plannen zoals Uwoon het wil, liggen al ter inzage. Met de aanpassingen die de woningcorporatie gedaan heeft, past het binnen de door de raad gestelde kaders, maar stuit het nog altijd op weerstand. Overigens benadrukken omwonenden telkens dat ze zeker niet tegen woningbouw zijn.

Maastricht

Waarom moet er dan een architect uit Maastricht aan te pas komen? ,,Aanleiding tot dit initiatief was het plan zoals ik dit in de raadsstukken zag in maart van dit jaar,” vertelt een omwonende. ,,Vanuit mijn jarenlange ervaringen met dit soort binnengebieden als opgaven in diverse gemeenten, schrok ik van het ontbreken in het plan Uwoon van een duidelijke stedenbouwkundige structuur. Wonen op een binnenterrein met parkeren en geen duidelijke binding met de omgeving, zoals de Kerklaan en het Postlaantje.” Het stuitte op veel weerstand van omwonenden en daarom werd Ritzen ingeschakeld. ,,We wilden gewoon laten zien dat het anders en beter kan,” vertelt Adriaan Versluis. Hij heeft meermalen tijdens commissievergaderingen het woord gevoerd namens omwonenden en merkt dat er veel draagvlak is vanuit de hele omgeving voor de plannen van Ritzen. ,,Je kunt je toch niet voorstellen dat wanneer er zoveel mensen voor zijn, een woningcorporatie niet meebeweegt.” Zijn hoop is nu gevestigd op de raad die in maart met een motie liet vastleggen dat er beter overleg moest worden gevoerd met omwonenden. ,,Dat is echt niet gebeurd,” aldus een strijdbare Versluis.

Verpauperd

Het verpauperde stukje centrum is de woningcorporatie, die in 2005 deze grond aankocht om er een winkelcentrum te bouwen, een blok aan het been. Plan was om er drieduizend vierkante meters commerciele ruimte, negentig woningen en een parkeergarage van vierduizend vierkante meter te realiseren. Maar dat plan verdween door de recessie van tafel. Plan na plan mislukte tot begin dit jaar nieuwe impressies werden gepresenteerd. Wethouder Jan van den Bosch werd enthousiast. Raadsleden vroegen zich echter af hoe intensief er bebouwd moest worden en hoe er omgegaan moest worden met de parkeerdruk. Ook de monumentale bomen zorgden voor veel vragen binnen de raad. Die bomen zijn inmiddels grotendeels in beide plannen ingepast. Waar Ritzen uitgaat van meer grondgewonde woningen, kiest Uwoon voor meer appartementen. ,,En zo krijg je in het Postlaantje gestapelde voorruiten; geen voordeuren,” vertelt Versluis. Die voordeuren zouden volgens hem meer aansluiten bij de levendigheid in de straat. Op de tekening van Uwoon zijn de appartementencomplexen een afscherming voor het gebied er achter. Ritzen heeft meer openheid gecreëerd. ,,Het is toch leuk om te zien dat je op dit moeilijke stukje grond iets moois kunt realiseren waar je graag met je hondje wandelt," aldus Versluis. 

Lange adem

Omwonenden hebben een lange adem en blijven input geven, zelfs als een mediationtraject gestrand is. ,,We zijn nog wel met elkaar om de tafel gegaan, hebben onze reacties gegeven op de plannen van Uwoon, maar men had niet eens de moeite genomen om die input te lezen,” aldus Versluis. Hij vindt het lastig dat een woningcorporatie op deze manier ook grote commerciële belangen heeft. ,,Het zijn immers de Ermeloërs die de komende decennia leven met de gevolgen van alle bouwplannen. Niet de bestuurders van Uwoon.” vullen mensen aan terwijl er petities worden getekend. ,,Is dit de duurzaam ontwikkeling waar wij onze mond van vol hebben?” vraagt menigeen zich af. ,,Dat begint met een goed en duurzaam stedenbouwkundig plan en daarom heb ik een goede relatie van mij benaderd, Stefan Ritzen. Hij heeft bewezen ervaringen met dit soort specifieke en moeilijke opgaven om een binnengebied te verbinden met zijn omgeving en een kwalitatieve invulling hieraan te geven. Een stedenbouwkundige kwaliteit waar je met plezier doorheen loopt. En wellicht nog belangrijker waar je met plezier woont.” Ritzens ervaring met woningcorporaties is groot. ,,Je ziet vooral dat wanneer er zoveel weerstand is op plannen, men meebeweegt omdat dit uiteindelijk resulteert in succes. Het feit dat alle bewoners zich kunnen vinden in het ontwerp zou voor de politiek ook een reden kunnen zijn zich hierin te verdiepen.” Ritzen heeft vooral vanuit stedenbouwkundig oogpunt gekeken. ,,Ik heb in het midden iets hoger ingezet en naar de randen lager. Leg de twee plannen naast elkaar en kijk wat er beter past op deze locatie.” Plannen die gemaakt zijn, puur om te laten zien dat het beter kan.

Niet tegen, maar mét

Het initiatief is niet bedoeld om Uwoon dwars te zitten, maar juist om te helpen. ,,En ook niet specifiek voor de Postlaanbewoners, maar voor iedereen,” meldt de initiatiefnemer, die niet met naam genoemd wil worden. Ritzen heeft na de eerste schetsen nog een aantal aanpassingen gedaan op verzoek van omwonenden. Zo is het volgens hen een plan met een ziel geworden. ,,Een plan dat bindt en verbindt. Niet een plan tegen Uwoon, maar met Uwoon!” Dat er geen contact is geweest tussen de woningcorporatie en architect Ritzen en dat deze plannen zo in de prullenbak zijn verdwenen, bestempelen omwonenden als puberaal gedrag. ,,Ik was er al bang voor,” zegt Ritzen in een reactie. ,,Het is een gemiste kans. Een mooi project in een gebied waar mensen graag willen wonen, levert uiteindelijk onder de streep ook meer op.” Berekeningen wijzen uit dat ook in financieel opzicht de plannen van Ritzen tot meer succes leiden. Echter Uwoon houdt vast aan de ingeslagen weg en het college vindt dat het voldoet aan gestelde kaders. ,,Het wordt tijd dat er knopen worden doorgehakt,” zo stelde wethouder Jan van den Bosch vorige week. Waarmee haast lijkt geboden en er niet wordt gewacht op de hoorzitting die medio volgende maand wordt gehouden. ,,Die hoorzitting is op deze manier alleen nog bedoeld om mensen het gevoel te geven dat er naar hen geluisterd is,” zo besluit Stefan Ritzen, die ten alle tijde nog eens naar Ermelo wil komen om zijn plan vanuit zijn stedenbouwkundig inzicht toe te lichten.