Wisselvallig met kans op winterse neerslag

ERMELO – Weeramateur Jaap de Vries uit Ermelo voorspelde vorige week dat we dit weekend al schaatsend zouden kunnen doorbrengen. Eveneens gaf hij aan dat er sneeuw zou komen. Hoewel we de sneeuw ruimschoots hebben gekregen, had dit wel consequenties voor het ijs.

,,Helaas is er aan de winterse periode van ruim een week een einde gekomen,’’ vertelt weerman Jaap de Vries. ,,De dooiaanval van vrijdag is geslaagd.’’ De Vries beoordeelde zijn weersverwachting op de Engelse en Amerikaanse weerkaarten. Beide kaarten spraken elkaar een beetje tegen waarbij de Engelsen milder winterweer aantoonden. En zij kregen gelijk aan hun kant. Toch kreeg Nederland nog een nacht strenge vorst met temperaturen, van woensdag op donderdag vroor het op sommige plaatsen tot wel veertien graden. Hoewel de ijsbaan in Harderwijk eind van de week de mogelijkheid bood om te schaatsen, besloot het bestuur van De Kanovijver het ijs niet vrij te geven. Er lag teveel sneeuw op het ijs waardoor de benodigde acht centimeter ijsdikte niet werd gehaald. De regen van vrijdag en zaterdag en temperaturen boven nul, doen het ijs ook geen goed.

Storm

Zondag is het wisselvallig weer met af en toe regen. Verder is er veel wind uit het zuidwesten en mogelijk dat er aan de kust een stormachtige wind mogelijk storm ontstaat. Ook kunnen er aan de westkust windstoten voorkomen tot 90 km/uur en ligt de temperatuur rond de 7 graden. Voor komende week geeft De Vries aan dat er geen enkele kans is op voldoende ijs: ,,Voor de schaatsliefhebbers is dat geen goed nieuws met februari al weer op kalender!’’ Lagedrukgebieden bepalen de komende week het weer in Nederland met regelmatig neerslag die van tijd tot tijd ook een winterse karakter hebben. Doordat de bovenlucht behoorlijk koud wordt kan het tijdens een intensieve sneeuwbui lokaal (even) wit worden. De middagtemperaturen komen overdag uit rond de een graad of 3 tot 4 en nachts als het opklaart vriest het licht. Dus geen ijs? De Vries: ,,Het ziet er inderdaad niet naar uit dat het weer van komende week nog gaat veranderen. Zolang er geen hogedrukgebieden ontstaan boven Scandinavië en/of boven Groenland en IJsland blijft het kwakkelen en is echt winterweer op lange termijn nog ver weg.’’