Groepsinkoop zonnepanelen succesvol

ERMELO – In oktober werd de eerste informatie-avond gehouden over groepsinkoop zonnepanelen: Ermelo in de Zon. Vanavond presenteerde organisator Veluwe Duurzaam in De Dialoog de resultaten van het onderzoek van de jury en maakte de uiteindelijke leverancier bekend.

Waren er in eerste instantie nog zo’n tweehonderd inschrijvingen, momenteel zijn dit er al 360. En dat kunnen er meer worden omdat men nog steeds kan inschrijven. Er werd in november door vier bedrijven een offerte ingestuurd die door de jury op veel verschillende punten werden gewaardeerd. Het was daarom hard werken voor de zes juryleden die de ingeschreven aanbieders moesten onderzoeken, offertes bekijken, vergelijken en narekenen. Jurylid Kees Hofman vertelde dat de aanbieders door hen werden beoordeeld op kwaliteit en prijs van de installatie en op kwaliteit van de levering, waarbij de juryleden afzonderlijk een rapportcijfer uitdeelden. Uiteindelijk kon er op 9 januari met twee aanbieders een gesprek worden gevoerd. Vanavond werd, tevens als afsluiting van het werk van de jury, de winnaar bekend gemaakt: Aalberts Duurzaam uit Oene. Het bedrijf uit Oene had goede referenties waaronder een groepsaankoop in Epe wat ca 450 particuliere opdrachten opleverde, op een bedrijf in Nijkerk werden 960 panelen geplaatst en 438 panelen op RSG in Epe.

Presentatie

Harmen Schinkel en Ellen van der Maten van Aalberts Duurzaam gaven vervolgens een presentatie waarin zij het hele proces van inschrijving tot aflevering van de zonnepanelen uitlegden. Ze presenteerden de zonnepanelen en omvormers die kunnen worden geleverd en de daarbij behorende product- en opbrengstgaranties. Ook werden vragen vanuit de zaal beantwoord. Waar veel aanwezigen uiteraard benieuwd naar waren, was de prijs. Die is echter moeilijk te geven omdat elke situatie, elk huis en persoonlijke keuze anders zijn. Toch waagde juryvoorzitter Maria Klaassen het een aantal standaardbedragen te noemen, waarbij ze aangaf dat het echt om een standaard voorbeeldofferte ging. Ze noemde bedragen, afhankelijk van het type en hoeveelheid panelen en omvormer van ruim 3400 tot 4500 euro, exclusief BTW. Voor de aanschaf van de zonnepanelen is geen gemeentelijke subsidie te krijgen, meldde wethouder Duurzaamheid en Economie, Leo van der Velden. Wel is het mogelijk om BTW teruggave aan te vragen. Daarnaast is er eventueel een lening te krijgen tot maximaal 25.000 euro.

Hoe nu verder?

De mensen die zich ingeschreven hebben, ontvangen begin volgende week een standaardofferte, waarna een advies op maat word gegeven. Na de opdracht volgt een persoonlijke woningopname met daarvan een maatwerkofferte. En dan kan de installatie worden geleverd. Aalberts Duurzaam geeft aan dat getracht wordt om binnen drie maanden na de opdracht de werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Wie zich nog voor dit project wil inschrijven kan dit doen tot 1 april. via www.veluweduurzaam.nl/ermeloindezon. Uiteraard komen de mensen die zich al hebben ingeschreven als eerste aan de beurt.