Plannen voor straatgedichten in het centrum

ERMELO – In museum Het Pakhuis presenteerde Fiet van Beek vanmiddag de gedichtenbundel Wie zag ooit witte pauwen? Het is uiteindelijk een verzameling van meer dan zestig gedichten over Ermelo geworden.

In het 152 pagina’s tellende boek staan gedichten van bekende en onbekende dichters. Het verzamelen begon al jaren geleden, maar vanuit haar functie als Dorpsdichter heeft ze hier extra tijd in gestopt. ,,Ik heb de afgelopen jaren met veel Ermeloërs over gedichten gepraat en daardoor kwamen er ook telkens gedichten bij,” vertelt Van Beek, die vandaag ook haar taak als Dorpsdichter aan haar opvolger overdraagt.

Vestdijk

Naast werk van lokale dichters staan er ook grote namen als Simon Vestdijk, Elly Zuiderveld en A.C.W. Staring in. Ook een gedicht van de Ermelose kunstenaar John Spek is erin opgenomen. ,,Fiet van Beek had mijn oeuvre boek met mijn kunstwerken. Ik schreef dit gedicht in 2012,” vertelt Spek, die natuurlijk bij de presentatie aanwezig was. ,,Mijn gedicht heet Bronsgroet en het gaat over de slijptollen, mijn werkzaamheden.”

Selectie

Fiet van Beek heeft samen met André Troost uiteindelijk een selectie gemaakt uit iets meer dan 160 gedichten. Van Beek: ,,We hebben natuurlijk gelet op kwaliteit, maar ook op diversiteit qua onderwerpen. Het is echt een mooie bundel van bekende en onbekende dichters, soms gasten van Ermelo, soms mensen die hier al decennia lang wonen." Verschillende gedichten hebben haar geraakt. Daar wil ze geen voorkeur over uitspreken. Ze noemt het ook appels met peren vergelijken. ,,Wat mij echt verrast heeft, is een gedicht waarin een Ermeloër schrijft over de dood van zijn vrouw die ooit voor de trein sprong. Toen ik zijn tekst in mijn mail zag, kreeg ik kippenvel. Maar een gedichtje over een tante die nog nooit rozen heeft gekregen, deels in Veluws dialect, is ook ontroerend maar op een heel andere manier." Wat opviel was het aantal gedichten dat gerelateerd is aan Veldwijk of 's Heeren Loo. ,,Je ziet hierdoor goed hoe de instellingen verweven zijn met Ermelo. Dat vind ik wel een mooi gegeven."

Gedichten in het straatbeeld

Wethouder Hans de Haan nam onder grote belangstelling het eerste exemplaar in ontvangst. Van Beek deed daarbij een oproep om gedichten ook in het straatbeeld aan te brengen. ,,Dan heet het volgens mij straatpoëzie en we willen dat ook graag in Ermelo realiseren,” vertelt de wethouder. ,,We gaan zeker dergelijke poëziepalen realiseren.” De gedichtenbundel is te koop bij de Ermelose boekwinkels en museum Het Pakhuis