Nieuwe edelhertenregeling geeft vertrouwen

LEUVENUM – Eefje Meihuizen, veehouder in Leuvenum, maakt de schade op van het bezoek van de ruim vijftig herten aan haar weiland. De omheining moet hersteld worden, maar erger nog is het feit dat het wild het gras op heeft gegeten.

Boeren in Staverden en Leuvenum krijgen een volledige schadevergoeding door de provinciale edelhertenregeling. Dit publiceerde Ermelo van NU twee weken geleden. De boeren in Leuvenum en Staverden lijden al jarenlang schade doordat de herten de gewassen vernielen of opeten.

Voer bijkopen

Meihuizen heeft haar bedrijf op boerderij De Grote Koekoek waar ze zeventig koeien houdt. Ze pacht zo’n 54 hectare grond, genoeg om haar koeien te laten grazen. Maar nu het wild de boel kaal vreet, moet zij voer bijkopen. ,,Daaruit blijkt wel dat er heel veel wordt opgevreten,”vertelt ze. De herten horen bij dit gebied, maar volgens Meihuizen zijn het er nu echt teveel.

Wildstand

Elk jaar neemt het aantal edelherten op de Veluwe toe en lukt het de jagers niet de hoeveelheid herten te schieten wat nodig is om de wildstand op peil te houden. Daardoor neemt ook de schade aan de gewassen toe. Nu de Provincie Gelderland de schade aan het gras door edelherten volledig gaat vergoeden en dit automatisch getaxeerd wordt, heeft Meihuizen er weer vertrouwen in. De boeren hoeven de taxatie van de schade ook niet zelf aan te vragen, dat gebeurt automatisch. ,,We zijn blij dat deze nieuwe regeling er is. Het geeft ons het gevoel dat we serieus worden genomen,”aldus Meihuizen.