Provincie wil dassenoversteek veiliger

ERMELO - De Provincie Gelderland wil dat de snelheid op de Zeeweg wordt teruggebracht naar dertig kilometer per uur. Dit ter bescherming van de dassen. Deze opdracht om snelheidsbeperkende maatregelen te nemen, lag er overigens al een jaar.

Door de bouw van de nieuwe woningen in Drielanden-west moest de Harderwijkse dassenpopulatie verhuizen. Raadslid Han Wilhelm van BurgerBelangen Ermelo had daar van het begin af aan al vraagtekens bij. De enige voorwaarde was dat de verkeerssnelheid naar dertig kilometer teruggebracht zou moeten worden aan de Zeeweg. Daar is een dassenpassage gerealiseerd met daarbij een tweetal verkeersborden. ,,Je hoeft volgens mij geen biologie gestudeerd te hebben om te weten dat dassen die borden niet kunnen lezen,” grapt hij. Het is dus de vraag of de das op deze weg veilig over kan steken.

Moeilijkheden

Even leek het erop dat de gemeente Harderwijk, die bezwaar had gemaakt tegen het opleggen van de snelheidsbeperkende maatregelen, gelijk kreeg van de provincie. Nu, een jaar later houdt de provincie toch voet bij stuk. De snelheid moet terug naar dertig. ,,De Veluwe is een geliefd gebied bij de dassen,” vertelt Wilhelm. ,,Dat komt omdat dit een uitstekend fourageergebied is.” Het dier staat overigens niet meer op de rode lijst. ,,Landelijk is er een licht herstel te zien, maar dat wil niet zeggen dat we er niet goed voor hoeven te zorgen," stelt Wilhelm die bioloog is. Dassen hebben in deze regio al vaker moeilijkheden veroorzaakt. De afgelopen twintig jaar zijn er al diverse projecten aangepast of zelfs afgeblazen door de aanwezigheid van de das. 

Afwaarderen

Een deel van de Zeeweg afwaarderen lijkt nu nog de enige optie. ,,Zo moeilijk is dat ook niet,” legt het raadslid van BBE uit. ,,Er gaan veel landbouwvoertuigen over deze weg en die kunnen makkelijk terug naar dertig kilometer. De maatregelen die er tot op heden zijn genomen, werken niet voor het lokale verkeer.” Wilhelm stelt dan ook dat men eenvoudig verkeersborden met dertig km erop kan plaatsen en kan handhaven. ,,Dat was goedkoper geweest. Maar ja, dat is eigenwijzigheid van het vorige college.” Han Wilhelm is blij dat de provincie bij dit standpunt blijft. Het feit dat er nog geen das is aangereden en dat snelheidsremmende maatregelen daarom niet nodig zouden zijn, is wat hem betreft onzin.