Provinciale subsidie helpt Wijk van de Toekomst te realiseren

ERMELO - Gedeputeerde Staten wil graag 5 miljoen euro subsidie vrijmaken om Ermelo West om te vormen naar een gasloze wijk. Ermelo kreeg voor het duurzaamheidsplan, met 1 puntje afstand van Arnhem, de een-na-hoogste score. ,,Daar zijn we natuurlijk al enorm trots op,” meldt wethouder Leo van der Velden.

Gemeente Ermelo wil energieneutraal zijn in 2030. We hebben daarvoor een uitgebreid duurzaamheidsprogramma waarmee we op vele fronten concreet aan de slag zijn. Eén van die projecten is de Wijk van de Toekomst, een deel van wijk West in Ermelo, dat als eerste aardgasvrij wordt. ,,Duurzaamheid moet geen obsessie zijn,” stelt wethouder Leo van der Velden. ,,Maar er zijn veranderingen en we moeten meebewegen.”

Bewonerswerkgroep

Het is een traject dat al geruime tijd in gang is. Zo is er een bewonerswerkgroep opgericht, die een programma van eisen en wensen heeft opgesteld waaraan maatregelen getoetst kunnen worden. De werkgroep is bezig met een oriëntatie 
op isolatie- en installatiemogelijkheden. ,,De bewonersgroep is heel betrokken en enthousiast,” aldus de wethouder die uitlegt dat zo’n subsidie binnenhalen niet eenvoudig is. ,,Nu zie je dat we op tijd ingezet hebben op de formatie duurzaamheid. Je moet slagen durven maken.” Overigens deed Ermelo al in een eerder stadium een aanvraag voor een landelijke subsidie. ,,Maar toen werd 80% niet gehonoreerd.” De oproep van de provincie eind maart kwam dan ook precies op tijd.

Workshops

De Wijk van de Toekomst moet in zeven jaar tijd volledig aardgasvrij worden, zowel het deel van de woningcorporatie (324 woningen), als het deel eigenaar/bewoners (160 woningen). Gedurende het hele proces zullen er elk jaar een aantal workshops plaatsvinden over bijvoorbeeld isoleren voor doe-het-zelvers, nieuwe installatietechnieken en financieringsmogelijkheden. Deskundigen leggen verschillende technieken die de voorkeur van bewoners hebben langs een programma van eisen en wensen om zo met medebewoners op een gestructureerde wijze over verschillende technieken van gedachten te kunnen wisselen.

Ambities

Al in de aanloop naar de verkiezingen vorig jaar profileerde Leo van der Velden zich met een toekomstvisie op het gebied van duurzaamheid. Hij nodigde daags voor de verkiezingen Ruud Koornstra, de nationale energiecommissaris uit om aan te schuiven bij het bezoek aan de BedrijvenKring Ermelo en woningcorporatie Uwoon. Inmiddels krijgt hij energie van heel veel duurzame oplossingen. ,,Ik doe het op mijn manier, ik ga recht op mijn doel af,” aldus een bevlogen wethouder. Hij wil graag het maximale eruit halen als er kansen zijn. ,,En op zo’n dag als vandaag zie je dan dat dat heel lucratief kan zijn.” Het plan wat is voorgedragen is een goed doordacht plan. ,,Gemaakt door een enthousiast team en de bewonerswerkgroep,” vult hij gelijk aan. Er is gekozen voor de wijk West omdat de samenstelling zeer divers is. ,,Onze Wijk van de Toekomst is een wijk met verschillende doelgroepen en verschillende portemonnees. Zo is 14% van de bewoners ouder dan 65 jaar.” Uit gesprekken is dan ook gebleken dat bewoners zich zorgen maken over hoe zij dit moeten betalen. In het traject wordt dan ook meegedacht met bewoners die daaraan behoefte hebben. Hiermee kunnen zij, met de subsidie, verruimde hypothecaire mogelijkheden en/of mogelijke duurzaamheidslening van de gemeente meedoen aan het aardgasvrij maken van de wijk. ,,Het moet vooral geen stress opleveren,” vult Van der Velden aan. Men streeft naar 100% betaalbaarheid voor iedereen. ,,Daarom nemen we ook twee jaar extra voor mensen die twijfelen.”

Comfort

Bij het aardgasvrij maken van de Wijk van de Toekomst in Ermelo is de uitdaging vooral hoe daar op een bepaald moment in de tijd te komen, met álle huurders – via de woningcorporatie Uwoon- maar ook – en dat is veel complexer – met álle eigenaar/bewoners in de wijk. ,,Mensen denken heel verschillend over energietransitie, de een wil het liefst vandaag nog, een ander is zeer sceptisch,” merkt de wethouder. Het proces van Uwoon ziet er overigens ook anders uit dan van de eigen woningbezitters, omdat de woningcorporatie al begonnen is met het isoleren van haar woningen. Dit maakt overigens geen deel uit van de subsidieaanvraag. De nieuwe maatregelen hebben geen consequenties voor de huur. ,,Wij denken dat een grote groep de investeringen snel terugverdient. Maar nog belangrijker is dat het comfort van de woningen aanzienlijk zal verbeteren.” Een definitief groen licht zal binnen enkele weken vallen. ,,Een dergelijke subsidie is een prachtige impuls voor het behalen van onze duurzaamheidsdoelstellingen.” Hoewel hij zich nauwelijks kan voorstellen dat de subsidie aan Ermelo voorbij gaat, wil Van der Velden niet op de zaken vooruitlopen. ,,We zijn verheugd met het voorstel en wachten het besluit van Provinciale Staten af.”