Temperaturen stijgen naar 35 graden

ERMELO - De weermensen buitelen over elkaar heen: ‘volgende week een warmtegolf’, zegt de een. ‘Nee, er komt een hittegolf’, roept de ander. De Ermelose weerman Jaap de Vries nuanceert dit en geeft aan dat er volgende week lókaal een hittegolf kan komen.

‘Het weekend verloopt droog met zonnige perioden. De middagtemperaturen liggen rond de 22 graden op zaterdag en zondag wordt het al behoorlijk warm rond 26 graden. Met name door de wind uit het Oosten’, meldt De Vries in zijn weerbericht op de ErmeloApp. Er komt een steeds sterker wordend hogedrukgebied boven de Noordzee en Zuid- Scandinavië en dit zorgt voor mooi en warm zomerweer. De wind is Oost tot Zuidoost en voert warme lucht aan uit Zuidoost Europa’, vervolgt De Vries. ‘De kans op de eerste hittegolf van 2019 in Nederland is vrij groot. In het Oosten van Nederland worden zelfs extreme hoge temperaturen verwacht tot mogelijk 35 graden’.

Paulusma

MeteoGroup in Wageningen geeft aan dat het woensdag weleens dicht in de buurt van het all-time hitterecord kan komen met temperaturen tot wel 37 graden. Het hitterecord in Nederland ligt op 38,6 graden, wat op 23 augustus 1944 in Warnsveld werd gemeten. Maandag voelt men al de komst van de hittegolf met gemiddeld 32 graden in Gelderland. De nationale weerman Piet Paulusma is wat gematigder. ‘Volgende week de eerste warmtegolf van deze zomer’, geeft de Fries aan. ‘Vanaf komende zondag tot en met volgende week donderdag en vrijdag gaat de maximumtemperatuur in De Bilt elke dag uitkomen rond 25 graden of hoger. Op twee of mogelijk drie of zelfs vier dagen tropisch met 30 graden en hoger’. Ook WeerPlaza houdt het op maximale temperaturen van 32 graden op dinsdag en woensdag. De dagen er om heen variëren van 25 graden op zondag tot24 graden een week later. Daarna is de verwachting dat er regen komt en de temperaturen dalen tot 19-20 graden op de eerste dagen van juli.