'Hier maak ik mijn etalage graag vrij voor'

ERMELO – In de etalage van kapsalon HiziHair heeft Gert Koelewijn een bijzondere vitrine ingericht. De ondernemer heeft ruimte gemaakt in het kader van Blik op Ermelo, een project van museum Het Pakhuis.

Opdracht was oude voorwerpen te etaleren die passen bij je beroep of bedrijf. Koelewijn hoefde daar niet lang over na te denken. Een aantal jaren geleden heeft hij kappersgerei gekregen van kapper Hendrik van de Pol uit Putten. Koelewijn heeft het doosje in originele staat al jaren bewaard. ,,Deze kapper is bij de vergeldingsactie in de oorlog in oktober 1944 meegenomen en nooit meer teruggekomen,” vertelt de Ermelose ondernemer.

Ter nagedachtenis

Putten was in oktober 1944 het toneel van de ergste wraakactie die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben begaan. 659 mannen zijn weggevoerd, slechts 48 zijn na de oorlog teruggekeerd. ,,Ik heb de spullen van deze kapper tentoongesteld ter nagedachtenis van datgene wat er gebeurd is en wat nooit meer mag gebeuren,” aldus Koelewijn, die zorgvuldig de gereedschapjes uit het etui haalt.

Blik op Ermelo is een project van museum Het Pakhuis. In Enk 1 is een etalage in drie thema’s ingericht. Daarnaast doen een aantal winkeliers mee. Deze zijn te herkennen aan het gele kader op de ruit van de etalage.