Nieuwsgierigheid brengt mensen naar Rijksmonument

ERMELO – Zo’n tweeduizend mensen bezochten vandaag Sanatorium De Hooge Riet. Onder hen veel oud-werknemers die nog even kwamen kijken naar hun voormalige werkplek. Er werden volop herinneringen gedeeld en uiteindelijk bedacht een aantal mensen dat het tijd werd voor een reünie.

Tijdens de openstelling werden thema’s als groen, bouwen, wonen en verkeer uitgelicht aan verschillende tafels. Daarnaast was er de mogelijkheid het hele gebouw te bezichtigen tot aan de bomvrije kelders toe. ,,Mijn vader is hier opgenomen geweest toen ik een jaar of twaalf was,” vertelt een bezoeker. ,,In mijn beleving was het allemaal veel groter.”

Toekomst

Het is een van de opvallendste gebouwen van Ermelo. Veel mensen maakten dan ook dankbaar gebruik van de mogelijkheid eens binnen te kunnen kijken. Ook waren bezoekers benieuwd naar de toekomstmogelijkheden van dit Rijksmonument, op zoek naar een appartement of gewoon nieuwsgierig naar de plannen. Velen waren verrast. Men kende het gebouw van buiten, maar de binnenzijde was vaak minder bekend. Horizontaal, perfect symmetrisch en waardevol vanwege de talrijke authentieke onderdelen. ,,Het is gebouwd vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog,” concludeerde een geïnteresseerde. ,,Bijzonder slim zijn ze omgegaan met het licht.” Architect E.J. Rothuizen had oog voor detail. Inmiddels staat het gebouw met de boogvormige ingang al een aantal jaren leeg en is het verval zichtbaar.

Kosten

Veel mensen zijn in De Hooge Riet verpleegd en verzorgd. Vandaag waren het vooral ouderen, op zoek naar mogelijk een toekomstige woonplek, op zoek naar concrete plannen. Veel werd er gediscussieerd over wat het moest gaan kosten. De open dag werd georganiseerd door Heijmans Vastgoed, MeyerBerman Erfgoed Groep, en de gemeente Ermelo. www.dehoogeriet.nl