Laatste WK-loodjes voor Erik Hop

ERMELO – Vanmiddag hoort de Ermeloër Erik Hop of hij Wereldkampioen metselen is geworden. Vanmorgen nog de laatste loodjes om zijn opdrachten af te maken en dan wordt het wachten. Metselaar Hop (20) werd dit voorjaar Nederlands Kampioen en dat gaf hem uiteindelijk een ticket naar Kazan in Rusland.

Hop moet vanmorgen nog even vlammen, de laatste loodjes, maar dat zal wel lukken. Volgens zijn ouders zit Erik goed in zijn vel en houdt lekker zijn tijdsplanning aan. Vooral de middag van dag drie maakte hij een flinke sprint. De Ermeloër heeft, voorafgaand aan dit WK, volop getraind op het Deltion College in Zwolle en natuurlijk bij zijn werkgever Van Lagen Metselwerken in Terschuur. Zijn werkgever is natuurlijk supertrots op z’n topper en gaf Hop dan ook volop mogelijkheden om te trainen. Hop heeft bij Van Lagen ook de werkstukken geoefend van de voorgaande edities van het EK en WK. Van Lagen is zo trots dat zij zelfs met z’n vrouw meegegaan is naar het WK om zijn pupil aan te moedigen. Uiteraard zijn ook z’n ouders Henrie en Rieke Hop er om te supporten evenals collega’s Frans en Robin. Elke dag gaan ze in oranje gekleed om aan te moedigen. ,,We hebben ook altijd oranje geschilderde klompen aan,’’ vertelt Rieke Hop. ,,Immers, Erik moet verplicht werkschoenen aan, dus gaan wij op klompen zodat iedereen kan zien dat wij Hollanders zijn.’’ De supporters van Hop hebben niet heel veel contact met de deelnemers. Ze kunnen Erik alleen even spreken tijdens de pauzes en aan het eind van de wedstrijddag. Vanmiddag om 14.00 uur eindigt de wedstrijd, de prijsuitreiking is op dinsdagavond. Dan is ook de sluitingsceremonie van het WK.

Millimeter

Hop vloog in de nacht van zondag op maandag 20 augustus via Moskou naar Kazan, samen met de rest van TeamNL. Die bestaat uit dertig deelnemers van verschillende vakwedstrijden. Van kapper tot metselaar, van installateur tot schoonheidsspecialist. Alle deelnemers verblijven in de village, een soort van Olympisch dorp voor 1600 deelnemers. Rieke Hop: ,,Van daaruit gaat hij rechtstreeks naar de wedstrijdvloer in Kazan Expo. Hier volgt hij een wedstrijdschema van 22 uur verdeeld over 4 dagen.’’ Na de openingsceremonie van donderdagavond startten de wedstrijden meteen de volgende dag. Op vrijdagochtend ontvingen de deelnemers hun opdracht. ,,Hij moet een werkstuk maken verdeeld in vijf deelprojecten. De letters R U SS I A. Alles wordt op de millimeter nauwkeurig nagemeten en natuurlijk moet het honderd procent vlak en waterpas zijn. Erik heeft 31 tegenstanders. De grootste concurrentie lijkt uit Oostenrijk, Rusland, Duitsland en China te komen. Maar ook landen als Namibië, Zuid Afrika, en Monoglie nemen deel,’’ aldus de trotse moeder.