Progressief Ermelo en ChristenUnie Ermelo helpen keukenkastjes vullen

ERMELO - Ook dit jaar zijn er op de eerste woensdag van november weer een paar honderd kratten opgehaald met producten voor de Voedselbank. ,,Deze woensdag is de zogenaamde Dankdag, een dag om te danken voor het voedsel dat we dagelijks ontvangen," vertelt Folkje Spoelstra, fractieleider van de ChristenUnie Ermelo. ,,Het is een oude kerkelijke traditie: de zomer is voorbij, de oogst is binnen en de schuren zijn weer vol. Reden tot dankbaarheid en dat samen vieren. Dat is ook een mooi moment om samen te delen."

De leden van de kerken in Ermelo en Putten brengen die dag iets mee voor de Voedselbank. Voedsel voor mensen bij wie de keukenkastjes grotendeels leeg zijn. Wanneer die ingezamelde producten, meer dan 150 kratten vol, op donderdag erna bij de voedselbank binnengebracht worden is het daar: alle hens aan dek. Daarom komen de fractie-, bestuurs- en actieve leden van de ChristenUnie en Progressief Ermelo helpen bij het sorteren en wegzetten, zodat op vrijdag de pakketten weer gevuld kunnen worden. Deze politici doen dit al jaren. Zonder deze hulp zouden de vrijwilligers een nacht moeten doorwerken.

Taboe

De Voedselbank heeft haar opslag in Harderwijk en deelt aan tweehonderd adressen in Harderwijk (plm. 120) Ermelo (plm. 50) en Putten (plm. 30) wekelijks een pakket uit.(plm. 5000 producten per week) De kerken in Harderwijk zamelen wekelijks in voor de voedselbank, de kerken in Ermelo en Putten doen dat  op dankdag en op nog een aantal zondagen in een jaar. 10% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. In onze regio zijn dat minstens 5000 mensen. Schaamte en schuldgevoel is er vaak de oorzaak van dat zij zich niet melden. Maar dat is misplaatst: het kan immers iedereen overkomen, dat de inkomsten wegvallen en de schuldeisers aan de deur staan. Het taboe zou doorbroken moeten worden en het probleem zou veel meer bespreekbaar moeten zijn. ,,We vragen wel naar de gezondheid van elkaar, niet naar de financiële gezondheid?" reageert Spoelstra. ,,Stel de vraag eens: lukt het je financieel om rond te komen?" www.voedselbankharderwijk.nl