'Er is ergens iets misgegaan'

ERMELO - De rechtbank in Arnhem heeft de gemeente Ermelo op 30 juli zes weken de tijd gegeven om fouten in besluitvorming te repareren, maar daar heeft het college geen gehoor aan gegeven. ,,Daar is ergens iets misgegaan,” reageert Moniek Winters, chef communicatie van de gemeente Ermelo. Het gaat om de behandeling van de aanvraag van een omgevingsvergunning aan de Harderwijkerweg 132 in Ermelo. Het college wil op basis van de zogenaamde ‘kruimelregeling’ een vergunning verlenen voor een periode van tien jaar voor de inpandige opslag, met uitzondering van de steiger- en metaalverwerking.

Winters: ,,Het klopt dat de rechtbank op 30 juli een tussenuitspraak heeft gedaan. Maar daarna is er ergens iets mis gegaan, want pas op 4 september is de tussenuitspraak naar ons verzonden.” Dit is vervolgens intern opgepakt. ,,Men is hier bezig gegaan om aan de tussenuitspraak te voldoen.” Wel merkten de medewerkers op dat er lange tijd zat tussen de uitspraak en het bericht aan de gemeente. ,,In de tweede week van sept ontvingen wij een telefoontje van de gemachtigde van één van de bezwaarmakers om te vragen wat de stand van zaken was. Er is toen verteld dat wij de tussenuitspraak net ontvangen hadden en dat deze intern was uitgezet,” aldus Winters. Op dat moment bleek dat andere partijen het bericht eind juli al ontvangen hadden. ,,Een telefoontje naar onze advocaat maakte duidelijk dat de tussenuitspraak, welke aangetekend op 30 juli was verzonden, nooit bij hem is aangekomen.”

Voldoende

Volgens de Raad van State zijn in de regio voldoende bedrijventerreinen waar de opslagactiviteiten mogelijk zijn. De gemeente Ermelo meent dat afschalen van bedrijventerrein Kerkdennen op termijn mogelijkheden zou kunnen bieden voor de toekomstige bedrijfsbestemming aan de Harderwijkerweg. De jurist van de gemeente erkende tijdens de zitting overigens dat de ontwikkeling op de Harderwijkerweg 132 in strijd is met regionaal ruimtelijk beleid.

Niet voldaan

De rechtbank heeft de gemeente op 16 september laten weten het onderzoek te sluiten met de mededeling dat het college niet voldaan heeft aan de tussenuitspraak. ,,Onze advocaat heeft 18 september een brief gestuurd naar de rechtbank, waarin hij heeft aangegeven dat de aangetekende tussenuitspraak aantoonbaar niet bij hem is bezorgd en vraagt om de zaak nog niet te sluiten,” zegt Winters. Volgens haar heeft de rechtbank dat uiteindelijk hersteld door de zaak weer te openen. De rechtbank heeft deze week schriftelijk laten weten dat de gemeente te laat heeft gereageerd en dat zij binnen 6 weken (na 1 november) uitspraak zal doen.