Parkeigenaar Doppenberg moet recreanten uitkopen

ERMELO - Wie op de website van vakantiepark Doppenberg kijkt, leest de slogan 'een zorgeloze vakantie begint hier'. Daar kijken de eigenaren van de vakantiewoningen op dit park echter anders naar. Veertien bungalows vallen momenteel onder het retentierecht omdat de eigenaren het niet eens zijn met het nieuwe erfpachtcontract dat opgesteld is door Gerrit Doppenberg.

Door dit 'retentierecht' is Gerrit Doppenberg ineens eigenaar van alle bungalows; hij mag ze echter niet betreden of verhuren. De eigenaren van de vakantiewoningen zijn al geruime tijd met de parkeigenaar in conflict. Sommigen mochten al jaren niet meer bij hun eigen bezit komen, anderen wilden al lang niet meer komen omdat er van vakantie vieren geen sprake meer was. ,,Alle sloten op onze woningen zijn nu vervangen. Omdat we er niet uit zijn gekomen met het nieuwe erfpachtcontract moet Doppenberg ons uitkopen. Hij wil echter niet de prijs van de taxatie betalen," vertelt een van de woningeigenaren. Deze persoon wil niet met naam genoemd worden omdat men bang is voor represailles. ,,Dat hebben we in het verleden al zo vaak meegemaakt. Mensen zijn gewoon van het park gejaagd."

Slagboom

Het park aan de Buitenbrinkweg wordt niet onderhouden. Waar woningen gesloopt zijn, liggen leidingen bloot. De problemen zijn volgens de bungaloweigenaren ongeveer tien jaar geleden begonnen toen zoon Gerrit het park overnamen van de familie. ,,Tarieven veranderden, bungalows werden afgekeurd en mensen werden getreiterd tot ze uiteindelijk vertrokken." Ondertussen werden er ook rechtszaken gevoerd aangezien de eigenaren van de bungalows geen inzicht kregen in de servicekosten. De recreatiewoningen hebben geen 'gewone' aansluiting op het energienet. In plaats daarvan komt water en stroom centraal binnen op het vakantiepark. Gespecificeerde nutsrekeningen waren er lange tijd niet, maar uiteindelijk bleek dat de servicekosten die berekend werden veel te hoog waren. ,,Ook werd er teveel btw berekend. De boekhouding klopte gewoon niet," meldt een van de recreanten. Tegelijkertijd waren er problemen met de slagboom. Dienstverlenende instanties werden er niet doorgelaten en voor sommige bungaloweigenaren bleef de slagboom gesloten zodat ze niet meer bij de woning konden komen. Ook is er een tuinman weggejaagd die de tuin klaar wilde maken voor de taxatie van een woning. ,,Te bizar voor woorden," meldt de bewonersvereniging namens de recreanten.

Taxatie

Omdat het nieuwe erfpachtcontract vol staat met mogelijke boetes zijn de woningbezitters klaar met de Doppenberg. Ze hebben een advocaat in de arm genomen en willen nu door Gerrit Doppenberg uitgekocht worden. ,,Dan moet hij maar zien wat hij ermee gaat doen." Overigens hebben de recreanten het gevoel dat het een vooropgezet plan is van Doppenberg. Men denkt dat hij voor weinig geld de huisjes in bezit wil krijgen. ,,Maar hij moet uitgaan van de economische waarde. Daarom zijn de huisjes getaxeerd." Overigens hebben de eigenaren van de woningen in een eerder stadium geprobeerd hun huis te verkopen. ,,Maar Gerrit Doppenberg wilde sommige huisjes niet in de verkoop nemen als er niet een contract werd ondertekend. Inmiddels willen we ons huis niet meer verkopen. Het park is een hel; dat wil je anderen toch niet aandoen." De redactie van Ermelo van NU heeft telefonisch en via internet contact gezocht met het ondernemersechtpaar. Hierop is echter niet gereageerd.

Oplossing

Doordat er nu retentierecht op zit, draait Doppenberg op voor de OZB belasting, verzekeringen, energiekosten etc. Het park heeft 140 kavels waarvan er ruim 25 leeg zijn. Er worden diverse chalets, recreatiewoningen en boerderijtjes voor vakantieverhuur aangeboden. De recreanten voelen zich weggetreiterd. Dat is echter moeilijk aantoonbaar. Vast staat dat er meermalen een brandweerauto door de slagboom moest rijden om een brand te blussen. Een ambulance werd opgehouden door de parkeigenaren waardoor men niet snel genoeg kon handelen. Ook een chauffeur van een rouwauto werd in zijn werk gehinderd. Daarnaast ligt er regelmatig asbest op het park en zijn speeltoestellen niet meer veilig. Van ontspannen recreëren is al lang geen sprake meer. De woningen waar het hier om gaat, werden destijds gekocht voor 75.000 euro tot een ton. Doppenberg wil de eigenaren nu afschepen met 15.000 euro. Deze informatie is bevestigd door de advocaat. De situatie is zo schrijnend dat recreanten er ziek van worden. ,,Sommige mensen hebben er echt hartklachten van gekregen," meldt een van de bestuursleden. Ze hopen dat er snel een oplossing komt. De gemeente Ermelo stelt dat de ongewenste situatie een privaatrechtelijke kwestie is waar zij niets mee kunnen doen. Wel komt de politie in beeld wanneer de veiligheid in het geding is.