Winkelstraat eind volgende week dicht

ERMELO - Wist je dat de stenen die in het keermuurtje bij de TUI en de apotheek komen wel 1.000 kilo wegen? Dat zeggen de werkmannen. Als ze komen, ga ik kijken want stenen van 1.000 kilo in zo'n mini-muurtje, dat wil ik zien! De gemeente had ze besteld, nog voor er een aannemer was, maar ze zijn nog niet binnen.

De verbouwing van de Stationsstraat is nu zo'n beetje bij de apotheek aangekomen, maar de straat gaat geheel volgens plan weer dicht op 28 november zodat we met de feestdagen niet lijden onder de verbouwing. Dicht met oude stenen, de oude betonranden gaan er volgende week ook weer in, de straat wordt dichtgemaakt zoals hij was. En als die zware natuurstenen, die nu nog ergens op zee zijn, voor het muurtje er straks in januari wel zijn dan gaat de straat er weer uit en dan gaan de nieuwe stenen er in en is het muurtje klaar. Sommigen leren het ook nooit, hè.

Heb me vanaf het begin afgevraagd waarom er voor dat kleine stukje Stationsstraat drie keer een aanbesteding georganiseerd moest worden. Drie keer aannemers op kosten jagen om het hele verhaal uit te schrijven, drie keer een andere kiezen die vervolgens het wiel weer moet uitvinden, drie keer foute bestellingen, drie keer natuursteen dat niet op tijd binnen is, drie keer nieuwe opzichters die zich moeten inwerken, etc. etc. Ik vind de verbouwing van de Stationsstraat helemaal een goed idee hoor, en het resultaat bevalt me ook zeer maar drie keer aanbesteden, wie wil hier nou voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? Geld besparen doet het vast niet want drie keer de straat eruit en opnieuw met zwaar materieel door de natuurstenen Stationsstraat om een muurtje te bouwen bij de apotheek gaat niet voor niets gebeuren. En met meerwerk strijk je de begroting glad. Zo gaat dat al jaren.

Op oorspronkelijke tekeningen was er trouwens sprake van een waterpartij middenop het Pauwenplein. Maar nu hoor je niemand er meer over. Geen budget meer? Gaat dat geld nu op aan het meerwerk bij de apotheek? O ja, d'r is ook wat verkeerd met de lantaarnpalen. Het past niet.

Heb me er even zorgen over gemaakt, maar ik geloof dat het met de bomen nu ook wel goed komt. Eerst zouden ze blijven, toen verplaatst, velen gingen alsnog om. Op 't Pauwenplein staan er straks minder en dat vinden de terrasgasten zo te horen wel fijn, maar ik als wandelaar weer minder. Sommige bomen gingen mysterieus genoeg precies op tijd dood, anderen worden goed behandeld in het bomendepot en die komen weer terug, in gezelschap van veel nieuwe - hoop ik dan. Maar de hele gang van zaken voelt aan als plak en knipwerk en eerlijk gezegd soms ook als een overval. "Sorry die boom was echt te slecht, dat zagen we nu pas, ja die moest om." Veel hout voor de open haarden deze winter, met al die boomchirurgen die er naar gekeken (hadden moeten) hebben, had ik toch wat meer overzicht verwacht.

En zo valt er natuurlijk altijd wel wat te zeuren tijdens een project. Maar had er met een beetje beter overleg, een aanbesteding of twee minder en een vaste (lokale) projectleider niet heel wat geld en ergernis bespaard kunnen worden? Alle mensen die dit project moeten leiden, scheuren 's avonds na het werk naar hun eigen dorp ver weg. Zij hebben overdag geen idee van de vertrouwde verkeersstromen, weten niet waar welke ondernemer zit en waar de terrassen moeten komen. En als straks de fietsenstalling op een plek staat waar consumenten hun fiets niet willen parkeren, dan hoeven zij er ook niet mee te leven. Openbare tussentijdse evaluatie's, het is maar een ideetje!