Stationsstraat Ermelo duurste winkelstraat van Nederland

ERMELO - De Kalverstraat is vorige week tot duurste winkelstraat van Nederland uitgeroepen, met huurprijzen van 25.000 per maand voor 100 m2. Da's een smak geld, maar gelukkig lopen er daar op een leuke zaterdag meer dan 75.000 mensen langs je deur. Dus als je het winkelen een beetje onder de knie hebt moet je er wel enkelen van binnen kunnen krijgen. En daarmee is die hoge huurprijs dan weer relatief.

Ik hoor dat er voor het pand waar nu Jonker Herenmode in zit, op het hoekje van De Enk zo'n beetje 4.500 per maand huur betaald moet worden. Da's 55 duizend euro per jaar, ex gas en licht en zo. Daar krijg je 150 m2 en, naar ik meen, een kelder voor. Maar door de Stationsstraat lopen iets minder mensen dan door de Kalverstraat, dus hoe kan je zo'n huur betalen? Nooit geweten dat Kosse kon toveren maar dat kon-ie al die jaren dus wel. Zijn dochter probeert het in ieder geval niet. Naar verluidt gaat ze een eindje verderop in een ander pand toch de zaak van pa voortzetten. En dat ze verhuist zal wel met de huurprijs te maken hebben.

Omzet

Even serieus, hoeveel mensen lopen er per dag door de Stationsstraat? Drieduizend? 't Zijn er minder hoor, het Centrummanagement weet het misschien wel precies, maar ik weet nu al zeker dat je, zelfs als je heel goed bent in winkelier-zijn, die drieduizend nooit allemaal bij jou in de winkel krijgt. Als je het héél goed doet krijg je er 1% van in huis. Moet je hen allemaal voor 80 euro verkopen en dan pas heb je een dagelijkse omzet van 2.400. Van die omzet moet de inkoop nog af, en gas en licht, en het internet, en 't personeel. Oh ja, en de belastingdienst voor btw en vennootschapsbelasting. Dus voordat je de huur betaalt hebt ben je al minstens tweeeneenhalve week aan het werk. En dan heb je nog anderhalve over voor de rest, voor je reserves, voor je inkoop en je tegenslagen zoals warme winters zoals deze, waarin niemand wat koopt. Hoe is het mogelijk dat een winkelier in een dorps winkelgebied zulke huren ophoest?

Relatief peperduur

Bij deze roep ik de Stationsstraat in Ermelo uit tot de relatief duurste winkelstraat van Nederland. En ik doe een oproep om die huren per direct naar beneden bij te stellen zodat er normaal leven komt in de straat, want met kamelen alleen red je het niet. De dochter van Kosse Jonker had vast graag in dat pand blijven zitten, maar dat gaat niet met die prijs, dus nu gaat het leeg staan. Zit je daar met een leeg pand op een bepalende hoek aan het begin van De Enk, midden op het drukste punt van het dorp, recht tegenover de ook al leegstaande Schoenenreus.

Failliet

Het wordt zichtbaar dat de retail het niet meer kan opbrengen en dat ligt niet alleen aan online verkopen, dat ligt heel vaak aan de huur. V&D over de kop, DA in problemen, de halve Kalverstraat is straks leeg als Macintosh met al z'n schoenenwinkels failliet gaat. Nieuwe huurders gaan daar straks ook nooit meer 25.000 per maand betalen, echt niet. Dan komt er de Action die het voor de helft van de prijs uit onderhandelt. Of een Amazon-store die nog geen belasting betaalt. Of nog een H&M?

Dat gaat in zo'n dorpje als het onze niet gebeuren. daar wordt het echt tijd dat de pandeigenaren hun verantwoordelijkheid nemen en de huurprijzen laten zakken tot een realistisch niveau. Ze doen nu nog alsof het niet kan of moet, maar dat is niet houdbaar. Al die faillissementen hebben hun weerslag op de huurders. Gaan die failliet dan verhuren de vastgoedeigenaren hun panden niet meer voor de huidige prijs, krijg je leegstand. En dan komt vanzelf het moment dat ook de pandeigenaren omvallen. Moet je allemaal niet willen, want dan vallen er pas echt gaten, het hele dorp is in handen van maar een paar mensen.

Volkerink wenst iedereen een realistisch en boeiend 2016 en hoopt dat iedereen er volgend jaar nog is.