Wethouder verblind door 'gelikte' plannen

ERMELO - De ideeën van de projectontwikkelaars zijn zo 'gelikt' gepresenteerd dat de wethouder er met twee benen in stapte: binnenkort komt er een nieuwe winkelgalerij bij de Plus, zodat je een heus rondje kunt lopen van Stationsstraat via de (dan nieuwe) Action terug naar de Stationsstraat.

En er gaat nog meer veranderen. Er komt ook een flat op de hoek van het Postlaantje van het formaat hoogbouw dat er al bij de Verbinding staat. “Want die extra woonlaag is nodig om het terug te verdienen”. Met het gevolg dat het Postlaantje straks een steegje wordt in de schaduw van een heel groot woonblok.

Verdubbeld

De ontwikkelaars zien het helemaal zitten, de wethouder is overtuigd. Het gaat gebeuren. Alleen… de bevolking wil het niet. En niet zo’n beetje niet, er zijn al petities gestart, er is protest. Ermelo hoeft geen rondje te lopen over de parkeerplaats bij de bibliotheek en wil geen hoogbouw in het centrum van het dorp, de monumentale bomen in de Burgemeester Langmanstraat moeten blijven staan, Ermelo lijkt klaar met al dat gebouw. Retaildeskundige Cor Molenaar, een man met faam in de detailhandel, noemt plannen als die rond Aldi/Plus “ronduit crimineel”. Je slaat ermee het hart uit het dorp. Die nieuwe winkels komen natuurlijk wel vol, maar dat gaat ten koste van de rest van het dorp, dus per saldo kom je er dik aan te kort. Nu staat er al zo’n 3.500 m2 Ermelo’s verkoopvloeroppervlak leeg. Als straks nieuwe winkels gevuld zijn, wordt de leegstand verdubbeld. Verdubbeld…! Komt nooit meer vol. Nooit meer!

Logisch

De Verbinding is een drama gebleken voor de logische opbouw van ons dorp, en misschien is dat ook wel crimineel te noemen, maar het kwaad is geschied. Ermelo Oost ontdoen van de winkels zodat die de leegstand in het centrum straks kunnen opvangen, is een plan in ontwikkeling, en een onzalig idee want het verwoest de samenhang en de verbindingen. Nieuwe winkels bouwen in een dorp dat het qua retail toch al niet makkelijk heeft, is dus misdadig. Mwah, misschien heeft die meneer Molenaar wel gelijk.

Verweer

Ondertussen is er op het Tonselse Veld ook van alles aan de gang. Er is een nieuw bestemmingsplan, de Haeghehorst mag flink uitbreiden, groei van bedrijven aan Harderwijkerweg 132-138 wordt toegestaan en de ontsluiting voor het vrachtverkeer gaat via de Eendenparkweg. Ook hier verweert de buurt zich met bijna 350 handtekeningen. Men voelt zich overvallen door de plannen, heeft het gevoel dat er met bezwaren niets gedaan wordt en klaagt over geen goed contact of overleg met het gemeentebestuur.

Het is een vast patroon, een paar vastgoedboys willen het, de wethouder wil het dus ook. Uwoon en een paar in slaapgevallen raadsleden steunen het plan en dan gaat het wel door. Maar nu wordt steeds duidelijker dat Cockie Andreae niet de enige is die tegen is. Steeds meer mensen worden wakker en zijn doodsbang dat het al niet meer tegen te houden is. Want zo gaat dat vaak in de ontwikkeling van vastgoed: toezeggingen, schimmige plannen, bestemmingsplanwijzigingen en opeens kan je er niets meer tegenin brengen.

Niet tegen vernieuwing

In al deze zaken blijkt dat Ermeloers niet conservatief zijn, en niet tegen vernieuwing. Nee, dit zijn plannen waar maar een paar mensen aan verdienen of wijzer van worden en de rest zit jarenlang met de gevolgen. Daar is Ermelo wel klaar mee! De Verbinding heeft de mensen wakker geschud, maar ook het Gedrocht van Ermelo. Als je even niet oplet, staat er zomaar een flat in je achtertuin, of een rij vrachtwagens op een landweggetje.

Ik ben wel in voor wat actie want inderdaad, de gemeente Ermelo luistert niet altijd zo goed. Hier kunt u terecht: De petitie van het Postlaantje: klik hier en het manifest Tonselse Veld: klik hier. Voor de plannen rondom de Burg. Langmanstraat is nog geen petitie beschikbaar. Omwonenden daar zijn van mijn generatie, wat minder online en minder van Facebook, maar hun protest is er niet minder om. Like daarom op Facebook deze column als een steunbetuiging aan de omgeving van de Burg. Langmanstraat. En als u er meer van wilt weten, zoek dan Cockie maar ’ns op, hij zal u haarfijn uit de doeken doen waarom dit plan niet door moet gaan.