Waar een klein dorp groot in kan zijn

ERMELO - Vanaf nu is het bal in Ermelo, de activiteiten tuimelen over elkaar heen, je kunt los. Een greep uit de mogelijkheden? Rondje Ermelo op 22 mei, Het Ontbijt van Ermelo 28 mei, de Driedaagse van Ermelo 26 - 28 mei, de Molentoertocht 28 mei, Seniorentoernooi DVS''33 op 28 mei, Puur Ermelo Markt op 4 juni, Fête de la Musique 2016 op 18 juni. En dan moet het nog zomer worden! Daarna komt in ieder geval Eat & Beat nog.

Waar een klein dorp groot in kan zijn, al valt het niet mee om de samenwerking op hetzelfde hoge niveau te krijgen. Want ieder clubje heeft z’n eigen ding en daar is Ermelo heel goed in. Vroeger hadden we wel vier ondernemersvereniging in het dorp. Gelukkig zijn die tijden voorbij, maar samenwerken is nog lastig hoor. Komt natuurlijk ook omdat iedereen z’n eigen idee geweldig vindt en een ander dat niet perse op prijs stelt. Krijg je situaties dat het ene evenement contact opneemt met het andere en dat die zegt ‘ja doei, jullie zouden overleggen, maar je bent al begonnen!’ Om nooit meer wat van zich te laten horen.

Uitpakken

Maar toch, dit dorpje leeft! En dat is de bedoeling. Want al die clubjes die het voor zichzelf willen houden vergeten dat de buitenwacht daar niets mee te maken heeft, zij komen gewoon omdat het een leuk programma is. Daar gaat het om vrienden! Uitpakken en je uiterste best doen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Marco van de Molenaer en zijn buurman van De Veluwe roeren in dezelfde klantenkring, maar zijn wel zo slim om dat samen te doen. Erik van de Kletskop werkt samen met zijn nieuwe buurman De Bruijn maar ondertussen zijn kwartiermakers nodig om het Centrummanagement samen te laten werken met Ermelo Buitenleven. Dat is toch treurig! Een extern bureau moet er aan te pas komen om te organiseren wat op de werkvloer al lang gebeurt. Ik verbaas me daar zeer over. Ja, het Centrummanagement heeft geen duidelijke eind-doelstelling, CM bestaat, maar niemand weet echt waarvoor. Ermelo Buitenleven is nieuw, had wat sores om te organiseren maar heeft een heel duidelijk einddoel: Ermelo promoten, Ermelo Marketing dus. CM is lokaal en moet het centrum vitaliseren, zij zijn niet van de activiteiten, dat kunnen ze ook niet met die paar uur die beschikbaar is, en organiseren kunnen de ondernemers zelf wel. Toch is daar verwarring over, en dat leidt weer tot ongenoegen en nu dus tot de dure tussenkomst van een setje kwartiermakers.

Kwartiermakers

Ermelo Buitenleven is overkoepelend voor heel Ermelo, CM alleen voor het centrum. Dat is toch niet zo ingewikkeld? Waarom zijn de ego’s van een paar mensen dan zo groot dat er kwartiermakers nodig zijn? Samen maak je een dorp groot, en vechtend hou je samen de groei tegen. Alleen, de kwartiermakers praten met de organisaties, niet met de mensen die het werk doen en dat is volgens mij niet heel handig want juist op de werkvloer merk je waar de tegenstellingen zitten. Met alle respect hoor, maar wat is nou het oordeel van de Veron (recreatieondernemers) of BKE (Bedrijvenkring) over CM? Ga naar ondernemers, ga naar de mensen die de activiteiten organiseren, vraag daar waar de belemmeringen zitten. Dan kom je denk ik verder dan alleen kwartiermaken op meta niveau.
Maar overall, asjeblieft zullen we ophouden? We hebben allemaal het beste voor met ons dorp. Samenwerken is echt niet zo moeilijk - als ieder voor zich ophoudt te vinden dat-ie de baas moet zijn.