'Handhavers moeten inburgeren'

ERMELO - Zes weken was er braderie in Ermelo, de Zomeravondmarkt, want dát vinden we leuk. Een dorp vol met mensen die Pakistaanse dameskleding kopen en Oral-B tandenborstels met acht tegelijk. Op en neer door de Stationsstraat en volop mensen op de terrassen.


Maar ja, die mensen moeten wel ergens vandaan komen en dit publiek komt met de auto. Gevolg: dorp vol. Als je niet als een havik je parkeerplaats bewaakt, staat er een busje op, of het golfje van twee lekkere blonde meiden. Nou ja dat dus. Dus ook volop wagens in de woonwijken rondom het dorp.

De parkeerplaats bij de Jeugdkant nomineer ik hierbij als de locatie voor de grootste kunstijsbaan van de Veluwe voor de periode maart t/m februari want dat is de enige plek waar nooit een auto staat. Maar verder overal! Aan ’t Abdij, de Vitringalaan, achter Geurt Jansen en op het Hanegewei, ja zelfs het parkeerplaatsje bij de ING is niet veilig. Bewoners kunnen intussen hun auto niet kwijt en parkeren ‘m daarom maar even op de stoep aan de overkant. En onze overijverige handhavers, de mannen zonder humor en gevoel voor omstandigheden, gaan juist dáár bekeuren. Natuurlijk, als je handhaver bent in een dorp dan weet je wie waar woont. Als de Volvo van Cees Goettsch, die normaal voor zijn huis staat, opeens aan de overkant staat omdat er allerlei vreemde wagens voor z’n deur staan, dan is dat het uitgelezen moment om Cees te bekeuren. Negentig euro vrienden, dat is de prijs van de braderie voor een bewoner die z’n wagen werkelijk niet kwijt kan.

Fatsoen

Natuurlijk, hij mag daar niet staan. Maar die BOA weet dat die Volvo daar altijd staat en als hij dat niet weet, dan hoort hij het te weten. En dan kan je iets anders doen dan een bekeuring uitschrijven. Maar nee, de handhavers in Ermelo hebben geen gevoel voor humor, not at all, en afgezien van dat gevoel voor humor, ze hebben ook niet zo veel fatsoen. Doorgaans komen ze langs of binnen zonder zich voor te stellen of een hand te geven. Afstand 'muss sein'. En toch werkt dat niet in zo’n dorpje. Weet je nog die arme boa die zo afgebrand werd toen hij met pensioen ging? Dat was werkelijk naar om te lezen, maar hij was in ieder geval streng en rechtvaardig. De nieuwe lichting is noch streng, want onzichtbaar behalve als ze opeens ergens opduiken, noch rechtvaardig, want ze houden alleen maar afstand, noch onderdeel van het dorp, want ze weten werkelijk niet wat er omgaat.

Inburgeren

Als er nog meer mensen op deze manier bekeuringen hebben gekregen tijdens de braderie dan zou ik ze maar mailen aan de burgemeester. Hij weet vast wel wat hij er mee moet doen en wellicht gaat er ergens een belletje rinkelen. Inburgeren is niet alleen voor buitenlanders, immers deze boa's hebben er ook wat aan.