'Eerst op aarde de boel in orde brengen en dan pas luchtfietsen' 

ERMELO - ,,Centrummanagement v2.0 is dood. Centrummanager Julia Aarten is vertrokken, naar verluidt omdat haar drukke agenda niet te combineren viel met de rust van ons dorpje op de Veluwe. Maar ’t is wel al de tweede manager die vertrekt. Dat geeft ons te denken. 

Ik weet het nog niet zo. Dat meisje tussen al die bestuurders, probeer jezelf maar eens overeind te houden als professional. Ze mocht de bloemen uitreiken aan de Ondernemer van het Jaar nadat het onbezoldigde boegbeeld van het Centrummanagement de prijs had uitgereikt. Wonderlijk was dat hè? Zij als professional moet alle kolen uit het vuur slepen en de mannen gaan met de foto in de krant. Casual seksisme heet dat, het zorgt dat het popje de notulen mag maken, af een toe een fotootje kan schieten maar verder dient ze onopvallend haar werk te doen. Ik snap eigenlijk nog niet dat het zo lang geduurd heeft voor ze vertrok.

Achtergrond

Centrummanagement v1.0 viel over een bestuur en een verkeerde man op de verkeerde plaats. CM2.0 valt over een man op de verkeerde plaats en een professional die niet professioneel mocht zijn. Dit bestuur vindt zich veel te belangrijk. Wil je succes laat dan professionals werken en bestuur zelf lekker op de achtergrond! Nu zijn we een tonnetje verder en geen klap opgeschoten. Het centrum is er niet beter van geworden. Die paar evenementjes kunnen ondernemers vast zelf wel organiseren. Er is ook niet meer samenhang of afstemming, er is zelfs niet meer overleg (integendeel, alle overleg smoorde in de duisternis van het centrummanagement) en de Ondernemersvereniging Ermelo (OVE) heeft er zowat het loodje bij gelegd. Oh ja, grote ambities zat. Er wordt zelfs gewerkt aan een virtueel winkelcentrum, maar dat is echt alleen goed voor degene die het ontwikkelt, verder heeft niemand er iets aan. Dat blijkt ook uit de reacties, want die zijn er niet. (De 'dood'  van het centrummanagement heeft trouwens wel als voordeel dat er nu gestopt kan worden met dat geldverslindende project. Was dit gevraagd aan CM om zoiets te doen? Eerst op aarde de boel in orde brengen en dan pas luchtfietsen! Volgens mij gebeurde dit andersom.)

Samenwerken

Verder lossen de problemen zich inmiddels zelf wel op, is de discussie over de hoogte van de stoepborden gestopt, gaat de gemeente gewoon zijn eigen gang en heeft 3 jaar CM heeft er niet voor gezorgd dat er sprake is van enig beleid. En van vermindering van leegstand al helemaal niet. Maar wat moet je er nu dan mee? Dick Leene het laten doen? Op Facebook zijn er mensen die dat roepen… Onderbrengen bij Ermelo Buitenleven? Nee beter! Heel Ermelo laten samenwerken! Allez, back to the future naar 2046! Want dat is natuurlijk nog nooit vertoond. Even doordenken, Ermelo is veel meer dan alleen de Stationsstraat, veel campinggasten blijven gewoon op de camping en ze komen voor het buitengebied en het bos. Een Ermelo City Promotion zou al die belangen kunnen dienen en dan heb je ook voldoende budget voor echte professionals die zonder boegbeeld kunnen werken, één baan hebben en die de rust gegund wordt om aan echte doelen te werken en zich in de samenleving te nestelen. Zoals dat in andere plaatsen wel eens vanzelf gebeurt - en die scoren dan ook veel hoger in de winkelcentrumtevredenheidstests (Ermelo was 4e na Nunspeet en op ruuuuuime afstand van Putten).

Rest de vraag: waarvoor hadden we ook alweer een centrummanager nodig? En andere vraag, als het CM geen beroepskracht meer aanstelt wordt dan de reclamebelasting in de Stationsstraat afgeschaft?"