'Obstacle run' in Stationsstraat

ERMELO - Oke, die blindengeleidelijnen, he. In ons zorgzame Ermelo. Ik probeer me in te leven. Heb je met je ogen dicht wel eens geprobeerd die geleidelijnen te volgen met zo’n stokje-met-balletje-eraan in je hand? Ik vrees dat ik al bij de eerste kruising plat gereden word.

Blindenstroken zijn een bijzonder fenomeen (voor de niet-ingewijde, ik heb het over die stroken met ribbels die in het hele centrum in de stoep liggen) die je helpen als je niet kunt zien. Je moet er de hele straat mee door kunnen maar, en echt, deze stroken helpen je van de stoep in de sloot.

Slingeren

Bij Veluwe Vis zit een heel apart hoekje waardoor je als niet-ziende grote kans loopt nooit meer ‘on route’ te komen. Als je dat overleeft, schuifel je langs de terrassen, ondertussen raak je elke stoel. Daarna slingert de lijn zich soms ruim en soms krap langs de panden en voorbij het gemeentehuis, aan de rechterkant, duikt de geribbelde strook opeens de bosjes in. Hij ligt daar exact nul stoeptegels van de bosschages vandaan. En nu neem ik aan dat als je er met je blindenstokje loopt, dat je het midden op zoekt en dat kan daar niet. Er is geen midden, want dan sta je in de bosjes. En omdat je toch al niets ziet, denk ik dat je je er totaal verloren voelt.

Overgeleverd

Eenmaal bij de Chevallierlaan heb je de oversteekplaats en dan ben je aan jezelf overgeleverd. Dat is op zich wel consequent: blindenstroken zijn er op geen enkele oversteekplaats. Die zes meter oversteek moet zelf maar zien te overleven. Daarna neemt de strook het wel weer over, maar of je ‘m nog terug kunt vinden, vraag ik me af. Een blinde met een stok heeft overigens voorrang in het verkeer, maar die regel wordt in praktijk vaak genegeerd. Aan de overkant van de straat, bij de Immanuelkerk, staat dat kunstwerk en de blindengeleidelijn loopt er zo vlak langs dat je ‘m onherroepelijk raakt. Ik weet niet of dat fijn is. Wat daar ook wel grappig is, is dat die geleidelijn de Kerklaan induikt. Als je naar het station wilt, en je komt toevallig aan de kerkkant terecht, geraak je nooit op ’t station, maar ergens in de Holtropstraat. Zijn daar ook blindenstroken? Via de Kohnstammschool terug naar ’t station?

Wethouder van Blindenzaken

In De Enk loopt de blindenstrook onherroepelijk tegen de trap op. No chance, de trap stopt je in volle vaart. ‘k Heb daar wel eens mensen van Bartimeus zien trainen met visueel gehandicapten. Kansloos, die trap raken ze telkens weer. En hoe! O ja, donderdag waren de stratenmakers weer aan het werk in de Stationsstraat. De straat lag weer open, hekken ervoor. We krijgen nu lantaarnpalen met een natuurstenen rugleuning, natuurstenen zitjes en daar komt een houten zitting op. Ziet er luxe uit. En nu ga ik niet zeuren, maar zullen we nog een klein beetje budget overhouden om de Wethouder van Blindenzaken met zonnebril en blindenstok over die blindengeleidelijn te laten lopen? En dan vooraf beloven dat de gemeente elke keer als-ie z’n knie stoot het probleem daar oplost? Ermelo Onbelemmerd Zorgzaam?