1,3 Miljoen Nederlanders voelen zich 'sterk eenzaam'

Toen je nog jong was heeft vast iemand je gevraagd: “wat ben je liever, doof of blind?” Moeilijke vraag hoor! Niks kunnen zien is vreselijk maar niks kunnen horen betekent dat je niet met iemand in contact kunt komen en meestal kan je dan ook zelf niet goed praten. Ik herinner me vele lange discussies over dit filosofische dilemma. Kiezen uit twee slechte opties is niet makkelijk.

Stel dat je kon kiezen tussen een arm en een eenzaam leven? Wat is dan het minst erg? Niemand wil arm zijn, niemand wil zich alleen voelen en de meeste mensen komen er niet graag voor uit dat ze arm en/of eenzaam zijn. Toch leven ongeveer 1,2 mln Nederlanders langdurig in armoede en een derde (!) van alle huishoudens heeft betalingsachterstanden. 1,3 Mln Nederlanders voelen zich “sterk eenzaam” en een op de drie Nederlanders voelt zich “matig eenzaam”. Die cijfers lijken erg op elkaar. Zijn armen en eenzamen dan dezelfde mensen?

Gratis

Nee, zo erg is het niet, maar er is wel een aanzienlijke overlap. Als je langdurig op of onder het bestaansminimum leeft, krijg je eenzaamheid er zomaar gratis bij! Gewoon, omdat je niet mee kunt doen als je vrienden iets leuks organiseren, omdat je kat naar de dierenarts moet en een deurwaarder dreigt met inbeslagname van je huisraad. En vooral ook, omdat maar weinig huwelijken bestand zijn tegen schulden, die groter zijn dan je aankunt. Wacht dus niet te lang om je bij Humanitas aan te melden voor hulp: hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om eruit te komen.

Humanitas helpt zowel bij financiële problemen als bij eenzaamheid. Voor ons thuisadministratie project zoeken we weer nieuwe enthousiaste vrijwilligers en voor het thema eenzaamheid zoeken we een coördinator. Binnen het bestuur van onze afdeling Noord-Veluwe is er eveneens nog een vacature. Bel 0651964335: de coördinator van Ermelo en Harderwijk kan je alles over Humanitas vertellen!

door Bert Vermaas