Welke actie heeft de meeste stemmen opgeleverd?

ERMELO - Vier jaar geleden schreven we over de vele prullaria die de politieke partijen over de Ermelose burgers uitstrooiden, ‘Met fruit trek je geen stemmen’. Het artikel werd een dag voor de verkiezingen geplaatst, dus toen was de uitslag nog niet bekend. De vraag was toen, maar ook nu, of het ook geholpen heeft en of het de stemming beïnvloed heeft. 

Als je puur afgaat op de zetelverdeling dan bleek dit in 2014 wel. Het CDA Ermelo was de partij met de meeste acties en zij wonnen twee zetels ten opzichte van 2010. Ook BurgerBelangen Ermelo won een zetel na verschillende acties. De ChristenUnie en SGP bleven gelijk, dus dat was eigenlijk weggegooid geld van de CU Ermelo, want de SGP haalde niets uit de kast. Politicoloog André Krouwel stelde dat politieke partijen beter bij mensen aan de deur kunnen komen om stemmen te winnen. Je moet gericht werven, dat doet een bedrijf, onderneming ook. ,,Wil je je doelgroep bereiken, wil je mensen laten kennismaken met je verkiezingsprogramma, dan moet je mensen niet lastig vallen als ze net gehaast boodschappen aan het doen zijn,'' aldus Krouwel. Jammer, dus voor de mensen van BurgerBelangen Ermelo, maar het was verspilde energie. Maar het CDA Ermelo begreep het wel, ze gingen in 2014 de huizen langs, zochten de mensen op en deden dat dit jaar weer. De CDA-kandidaten bezochten, zoals ze zelf aangaven, zevenduizend huizen.

Lokstemming

Verder werd er dit jaar flink minder prullaria weggegeven, maar evengoed werd er nog genoeg activiteiten gedaan in de aanloop naar de verkiezingen. Dorpsdichter Fiet van Beek noemde dit ook al in haar gedicht ‘Lokstemming’ die ze voordroeg tijdens het lijsttrekkersdebat in De Dialoog. Het CDA was weer de partij met de meeste activiteiten: deelname NL Doet, Ermelos Ladies Night, Pizza en Politics, hardlopen met snert (Rondje van Wijk West), Historische huifkartocht, Winkelpand betrekken, werkbezoek Sonnevanck (Zorggroep NW Veluwe), bewoners Dillenburg iets lekkers brengen, bezoek nieuwjaarsreceptie Parasol, Ons Huis en buurtvereniging Horst&Telgt, oliebollen bakken en uitdelen aan bewoners Ammaniet, IJsvogel, Arcade, Dillenburg, De wijk in en huien bezoeken: canvassen noemt het CDA dit, fietslampjes uitdelen, Ermelootjes uitdelen aan bewoners zorgcentra, zwembad gratis, taart voor de verkeersbrigadiers Ireneschool, verschillende fietsen in het dorp plaatsen. Ook de ChristenUnie Ermelo kan er wat van: zwerfafval ruimen Putterweg, Waardevol lintjes uitgereikt, Volleyballen, folder in braille, Walk en Talk (vrouwen onder elkaar), helpen met Stichting Present en ze hebben een lammetje geadopteerd. BurgerBelangenErmelo deed ook flink mee: orgelconcert voor bewoners Henriëtte van Heemstrahuis, poppenkast Rupsje Nooitgenoeg, campagne bij supermarkten/sportvelden (met de bouwkeet), Feest voor de Democratie, een dorpsomroeper en er werd een bankje geplaatst bij het Willem Holtrop Hospice. Progressief Ermelo was wel weer wat gematigder: de Pubkwis, lezing Wonen en groen, ze maakten een rondje langs de zorginstellingen, er werd een rotonde geadopteerd, fotobooth en uiteraard werden er weer narcissen uitgedeeld. De SGP bracht met de Nationale Energiecommissaris een werkbezoek aan verschillende instanties, Ermelo-Liberaal huurde alleen een leegstaand winkelpand en de VVD plaatste een reclamefiets in het dorp. Ik vrees dat ik niet eens volledig ben, maar dit was het wel zo’n beetje. Dus eigenlijk geen prullaria! Opvallend was dat er dit jaar volop gebruik is gemaakt van vlogs, filmpjes die via social media over ons werd uitgestrooid.

Stalken

En wie gedacht had dat het eindelijk afgelopen was met de, ongetwijfeld goed bedoelde, acties van de gemeentelijke politici had het mis. De Ermeloërs bleven bespaard voor de acties van de VVD, maar toch meenden de kandidaten zich op de laatste dag voor de verkiezingen te moeten laten zien op social media: facebookgebruikers werden dinsdag gestalkt door alle kandidaten die allemaal achter elkaar facebook overspoelden met berichtjes en foto’s. Het CDA maakte het nog bonter, op woensdagmorgen lag er bij de krant een kaart in de bus met de tekst: ‘Stem op uw lokale held!’. Daarop foto’s van de eerste acht kandidaatraadsleden en achterop nog vijftig namen. Allemaal mooi en aardig, maar mijn enige held stond er echter niet op…! Daarnaast bleken die ochtend alle zadels van de fietsen in de stalling bij het station, te zijn voorzien van een CDA-groen zadelhoesje. En de SGP, in de persoon van Leo van der Velden, bracht een slagroomtaart naar de vrijwilligers en bezoekers van De Parasol. Hij had van de ‘zusters’ van de andere partijen een uitnodiging hiervoor ontvangen en beloofde een slagroomtaart mee te nemen. Als je de inspanning vergelijkt met de opbrengst dan kun je stellen dat het CDA door deze acties ‘maar’ één zetel is verloren, maar geen winst heeft behaald. De ChristenUnie Ermelo heeft ongetwijfeld winst kunnen halen uit haar acties, maar dat geldt niet voor de anderen partijen. BurgerBelangen Ermelo en Progressief Ermelo, beiden lokale partijen, konden geen extra zetel toevoegen, maar verloor er ook geen. VVD Ermelo heeft wellicht door niets te doen, toch kunnen bereiken dat ze haar tweede zetel weer terug kreeg. Vandaag kwamen er weer allerlei bedankjes voorbij op social media. Zou het dan werkelijk nu afgelopen zijn? Nee, officieel niet. Er is nog een laatste evenement gepland - om het verlies te verdrinken? - sluit het CDA de verkiezingscampagne af op vrijdag 23 maart tussen 17.00 en 19.00 uur en draait daarna de CDA-winkel in de Stationsstraat op slot. Zouden de politieke partijen er nu ook wat van geleerd hebben? Dat vrees ik niet, het is namelijk ook wel heel leuk om met elkaar allerlei activiteiten te organiseren en uit te voeren. Maar, doe dit dat niet alleen in verkiezingstijd. Wellicht zijn de politici dan wat geloofwaardiger.