Zondagochtend hebben we traditiegetrouw de ‘nakerksekoffie’ gedronken bij ouders. ,,Is jullie wat opgevallen?’’ vroeg pa (90). Hij doelde op de nieuwe borden aan de parkeerplaats van het Kerkelijk Centrum, want daar kijken ouders op uit. Inderdaad was ons van de week al de nieuwe zwarte bordjes opgevallen. Weer nieuwe borden! Want hadden wij in januari 2018 niet al geschreven over de 34 nieuwe rode bordjes die ons de weg naar het Centrum moesten wijzen? En later kwamen er nieuwe borden op de parkeerplaats bij het Kerkelijk Centrum. ,,Nadat de vijf (!) borden waren geplaatst,’’ vertelde pa toen verbaasd, ,,kwam er een dag of wat later een bedrijf de borden verwijderen en er nieuwe voor in de plaats hangen.’’ Wat bleek het verschil? De eerste borden hadden een grijze achterkant en de borden die twee dagen later werden omgewisseld hadden een zwarte achterzijde. Hoe raar kan het gaan?

Nadat de koffie op was, besloten we de borden rondom het Kerkelijk Centrum eens nader te bekijken. Wat blijkt? Op het parkeerterrein van het Kerkelijk Centrum staan vijf grote blauwe borden met een P, mét een zwarte achterzijde. Daarnaast staan er aan de Groeneweg, Dirk Staalweg en Oude Telgterweg, de drie wegen die de parkeerplaats omsluiten, nog eens een stuk of zes borden die verwijzen naar de parkeerplaats! Daarnaast blijkt tot onze grote verrassing dat het parkeerterrein van de Rehobothkerk nu parkeerplaats Struikakkers heet. En dat moet iedereen weten, dus moet er natuurlijk naar verwezen worden: maar liefst zeven borden rondom die parkeerplaats verwijzen er naar!

Conclusie: Er staan rondom het Kerkelijk Centrum en de Rehobothkerk twintig (!) borden die aangeven dat men daar kán parkeren. Een beetje erg veel want zowel de toerist, dagjesmensen als de inwoners hebben blijkbaar vooral gekozen om de auto’s daar níet te parkeren. Ook al staan er tientallen borden! Het zou goed zijn wanneer de ambtenaren, of het externe bureau wat daarvoor is ingehuurd, eens vaker achter de tekentafel vandaan zou komen om op de plek zelf onderzoek te doen! Wellicht kan men in Ermelo dan met veel minder borden toe want dat is effectiever. Dat is al vaker bewezen. Daarbij, ook het onderzoek naar de borden, de borden en het plaatsen van de borden, kost toch ook veel geld. Geld van de burger, geld dat de gemeente eigenlijk niet meer heeft omdat men dit al meerdere malen aan andere, eveneens onzinnige zaken heeft uitgegeven!

Er is twee jaar geleden al veel gesproken over de borden en het gehele parkeerverwijssysteem. Ondanks dat er toen is belsloten om het aantal borden te verminderen voor een overzichtelijker staatbeeld, komen er alleen maar borden bij. Zes jaar besloot het toenmalige college dat men tijd zou vrijmaken voor een grondige inventarisatie van het bordenbestand en een saneringsoperatie houden. Naast de verkeersveiligheid lag ook een kostenbesparing hier aan ten grondslag. De gemeente besloot toen dat er uiteindelijk zo’n 10 tot 15% van de borden verwijderd zou kunnen worden. Bij mijn weten is er de afgelopen jaren vooral niet bezuinigd op de bewegwijzering, maar is dit juist toegenomen.

Ik denk dat wanneer we opheldering gaan vragen op het gemeentehuis men ongetwijfeld zal aangeven dat er bewúst is gekozen om drie soorten borden te plaatsen. Blauw voor automobilisten, rood voor fietsers en zwart voor voetgangers. Dat gaan we dus maar niet doen. Echter bekruipt mij wel het gevoel of men op het gemeentehuis bang is dat ik op de fiets, of lopend zo’n groot blauw bord over het hoofd ga zien. Eh… hoezo?