'Laatste lediging containers wordt extra duur'

ERMELO - Sommigen voelden het al aankomen, de gratis lediging van de afvalcontainers eind juni werd toch doorberekend. Dit in tegenstelling tot hetgeen de gemeente beloofd had. Alle inwoners van Ermelo kregen in de periode mei, juni en juli 2019 nieuwe afvalcontainers. De nieuwe containers waren nodig voor het nieuwe inzamelsysteem.

Afgelopen week kregen de meeste Ermeloërs een brief van Meerinzicht. Een heffingsambtenaar moest met de billen bloot. Hij maakte bekend dat de laatste ledigingen van de groene en grijze containers toch in rekening waren gebracht. Gelukkig kon men dat met de nieuwe aanslag corrigeren. Voor sommigen was het een correctie van 0,55 cent, bij anderen werd er een paar euro in mindering gebracht. Deze ambtenaar had het er maar druk mee. Hij heeft alle correcties doorgevoerd en iedereen per brief op de hoogte gesteld dat het teveel betaalde teruggestort wordt. En toch kreeg hij meermalen de wind van voren. Allereerst waren er natuurlijk de oplettende burgers die bij hun eindafrekening gelijk zagen dat er teveel was berekend. ,,Ik hou exact bij wanneer ik mijn container aan de weg zet,” zei iemand laatst. Vervolgens werden mensen wakker toen er op sociale media posts werden gedaan over het teveel betaalde bedrag. En nu vinden mensen het vooral absurd dat er voor een paar cent een brief wordt gestuurd. ,,Een postzegel is duurder,” zeggen ze. In dit geval doet de gemeente het ook nooit goed. Of wel?

Uitbesteed

Men had er natuurlijk voor kunnen kiezen om met een melding op de gemeentepagina iedereen op de hoogte te stellen van hetgeen er mis is gegaan. Maar misschien is het relevanter jezelf af te vragen wat dit ‘grapje’, zo’n gratis lediging, nu gekost heeft. En hoe gratis is dat eigenlijk? In elk geval heeft het Meerinzicht veel extra werk bezorgd. En dat is zeker niet gratis. Wie draait er op voor deze kosten? Is dat degene die graag wilde veranderen van gft- en restafval-containers? Nog los van de vraag of de nieuwe containers beter zijn. Misschien Remondis omdat de gegevensverzamelaar verkeerde informatie heeft opgeslagen? Is dat de gemeente die de verwerking van de aanslagen heeft uitbesteed aan Meerinzicht? Langzaam begin ik te geloven dat we zelf linksom of rechtsom de rekening wel zullen krijgen. Maar mocht dit anders zijn, dan hoor ik het graag!